Από πού αντλούν τη δύναμή τους οι αγορές;

Για μια ακόμα συνεδρίαση οι δείκτες προκαλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών και όχι μόνο, αφού αρνούνται να κινηθούν προς χαμηλότερα επίπεδα. Το κρίσιμο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο εδώ και εβδομάδες είναι μέχρι πόσο ακόμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Τα commodity currencies σημειώνουν απώλειες, το πετρέλαιο βρίσκεται σχεδόν $7 χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά του και η στερλίνα έχει δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις. Όλα αυτά λειτουργούν ως ένα στήριγμα για τις αγορές, αλλά πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η στήριξη αυτή δεν υπάρχει.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη της BoA, την περασμένη εβδομάδα είχαμε τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων από τις μετοχές κατά τη διάρκεια του 2013. Επίσης μερικοί από τους πιο επιτυχημένους fund managers των τελευταίων δεκαετιών εκτιμούν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει κατά πολύ. Για πόσο ακόμα λοιπόν, οι αγορές θα χειραγωγούνται;
Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν οι αγορές θα κατευθυνθούν προς χαμηλότερα επίπεδα και θα ανοίξουν το δρόμο για σημαντικές απώλειες.

Όσον αφορά τις επενδυτικές τράπεζες, το 2012 ήταν μια εξαιρετική χρονιά. Η Goldman Sachs είχε μόλις 16 χαμένες ημέρες στο trading όλο το 2012, ενώ τα κέρδη από κάθε κερδισμένη ημέρα ξεπερνούσαν τα $100 εκατ.