Οι μέτοχοι της Microsoft θέλουν να διώξουν το Bill Gates

Πολλές φορές στην ιστορία βασιλιάδες ανετράπησαν από τους ιππότες τους, αυτοκράτορες από τους μανδαρίνους τους και σογκούν από τους σαμουράι τους.

Ε, ένας τέτοιος στασιασμός βρίσκεται και τώρα σε εξέλιξη. Μόνον που αυτή τη φορά ο αυτοκράτωρ είναι αυτοκράτωρ μιας οικονομικής και τεχνολογικής υπερδύναμης της Microsoft και οι... ιππότες κορυφαίοι μέτοχοι.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, τρεις κορυφαίοι επενδυτές της Microsoft θέλουν να διώξουν τον ιδρυτή της και επικεφαλής της εταιρείας για περισσότερα από 35 χρόνια, Bill Gates. Πρόκειται για 3 από τους 20 μεγαλύτερους επενδυτές της εταιρείας που κατέχουν μαζί το 5% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ο Gates έχει το 4,5% του κεφαλαίου των 277 δισ. δολαρίων της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μεγαλομέτοχοι της Microsoft θεωρούν ότι όσο ο κ. Gates παραμένει στη θέση του η εταιρεία θα παραμείνει "στεγανή" σε ανοίγματα σε νέες στρατηγικές και περιορίζει τις αλλαγές που έχει ανάγκη η εταιρεία να επιβιώσει. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα το ρόλο που έπαιξε ο Gates στην επιτροπή που αναζητά το διάδοχο του παραιτηθέντος CEO της εταιρείας.

Εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους γιατί ο Gates περνά πολύ περισσότερο χρόνο στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα, παρά στην εταιρεία.

Ο ίδιος ο Gates πάντως έχει ανακοινώσει ότι θα πουλά περίπου 80 εκατομμύρια μετοχές που κατέχει στη Microsoft κάθε χρόνο με στόχο να αποχωρήσει από την εταιρεία το 2018.

Αλλά κάποιοι φαίνεται πως δεν μπορούν να περιμένουν.

Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει.