Πώς η “καταιγίδα” στις ΗΠΑ μπορεί να φέρει φουρτούνες στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα επιβλαβής για τις χώρες της Ευρωζώνης που παλεύουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, όπως η Ελλάδα, μπορεί να αποδειχθεί η άτυπη στάση πληρωμών που κήρυξε το ομοσπονδιακό κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με άρθρο του καθηγητή Αμερικανικών Σπουδών Άιβαν Μόργκαν που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το CNN.

“Η αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, ακόμα και η Γαλλία”, σημειώνει ο Μόργκαν, και προσθέτει: “Και με τη βρετανική οικονομία σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, οι καταιγίδες στην Ουάσινγκτον μπορούν να μετατραπούν σε θύελλες για το Λονδίνο”.

Επιπλέον, σχολιάζει, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες χρεοκοπήσουν τον Νοέμβριο, όταν και θα ξεπεραστεί για μία ακόμα φορά το όριο χρέους, αν αυτό δεν αυξηθεί μέχρι τότε, αυτό θα είναι ένα “πολύ κακό παράδειγμα” για τις χώρες της Ευρωζώνης που υφίστανται σκληρά μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπίσουν το χρέος τους. Μάλιστα, εκτιμά πως μία τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τους λαϊκιστές στην Ευρώπη, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ για να ενισχύσουν τις απόψεις τους περί κήρυξης χρεοκοπίας, για να απαλλαγούν από τα χρέη τα υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη.

Όμως φυσικά αυτή δε θα είναι η μοναδική επίπτωση από μία ενδεχόμενη αμερικανική χρεοκοπία, την πρώτη στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς αναμένεται να υπάρξει μία σειρά αναταράξεων και αλυσιδωτών αντιδράσεων σε Ασία, Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Και μπορεί το πιο πιθανό σενάριο να είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας, όμως και μόνο ο φόβος επειδή αυτή έφτασε τόσο κοντά και η ανησυχία ότι το ίδιο ακριβώς πράγμα μπορεί να συμβεί σε ένα χρόνο από τώρα θα προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές.

Αυτό που χρειάζεται τώρα ο κόσμος είναι περισσότερη βεβαιότητα από τον μεγαλύτερο οφειλέτη του και ιδιοκτήτη του αποθεματικού νομίσματος. Χωρίς αυτήν, μπορεί να υπάρξουν πολύ βλαβερές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη”, καταλήγει ο Μόργκαν.