Χάνει μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο η Ελλάδα από το 2014

Μία από τις 12 χώρες που θα χάσουν από μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του 2014 θα είναι η Ελλάδα, αν εγκριθεί το προσχέδιο απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για τον περιορισμό των ευρωβουλευτών σε 751, από 766 που είναι πλέον, μετά την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι 12 χώρες που θα χάσουν από έναν ευρωβουλευτή είναι η Ελλάδα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία. Επιπλέον, η Γερμανία, που έχει τις περισσότερες έδρες (99), θα χάσει τρεις θέσεις, καθώς η συνθήκη της Λισαβώνας επιβάλλει ένα μέγιστο αριθμό 96 ευρωβουλευτών ανά κράτος-μέλος της ΕΕ.

Με βάση το σχέδιο αυτό, η Ελλάδα θα έχει στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο 21 βουλευτές, έναντι 22, ενώ η Κύπρος διατηρεί τους 6 ευρωβουλευτές της,

Με αυτή τη λύση θα αποφευχθεί “η τραυματική αναδιανομή των θέσεων, με βαριές απώλειες για τα μεσαία και μικρά κράτη-μέλη και τεράστιες αυξήσεις για τις μεγάλες”, ενώ είναι “η λιγότερο ατελής από τις πιθανές λύσεις”, όπως δήλωσαν οι ευρωβουλευτές Ράφαλ Τρζασκόφσκι και Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.