Reuters: Η ΕΚΤ ανησυχεί για την αποτελεσματικότητα του ΤΧΣ

Τα 50 δισ. ευρώ που χορηγούνται στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι καθόλου αμελητέο ποσό, και αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά διευκρινίσεις για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να βεβαιωθεί ότι είναι ανεξάρτητο και διοικείται σωστά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ΕΚΤ υποδέχθηκε με ικανοποίηση τη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε και η οποία προέβλεπε την προσθήκη δύο ακόμα ανεξάρτητων μελών στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο και τη διασφάλιση ότι θα υπάγεται στο ιδιωτικό Δίκαιο, όμως εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσον εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η αποτελεσματικότητα του ΤΧΣ.

Η βασική ανησυχία της ΕΚΤ είναι το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες των δύο βασικών οργάνων του ΤΧΣ, του πενταμελούς Γενικού Συμβουλίου και της τριμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής, και εκτιμάται ότι ένα ξεκαθάρισμα στο σημείο αυτό θα μπορούσε να καταστήσει το Ταμείο πιο αποτελεσματικό στη λήψη αποφάσεων.

“Το πλαίσιο του ΤΧΣ πρέπει να διασφαλίζει ότι τα δύο διοικητικά σώματα αναλαμβάνουν ικανή ευθύνη για τις αποφάσεις του ΤΧΣ, ότι λειτουργούν αποτελεσματικά και ότι τα όρια των δυνατοτήτων τους είναι σαφώς ορισμένα”, αναφέρει σε έγγραφό της που επικαλείται το Reuters η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.