Handelsblatt: H τρόικα ωθεί επίτηδες την Κύπρο στην καταστροφή

Στο ερώτημα αν η κυπριακή οικονομία οδηγείται στην καταστροφή επιχειρεί να απαντήσει μέσω της στήλης της “Είναι αλήθεια ότι...” η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, κατηγορώντας ξεκάθαρα την τρόικα ότι εσκεμμένα ωθεί την Κύπρο στην καταστροφή.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, έχει ήδη παραδεχθεί δημόσια ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου οδήγησε σε μία οικονομική καταστροφή, όμως η εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας συνεχίζεται και στην Κύπρο, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, δείχνει ότι η ύφεση δεν είναι απλά ένα “ατύχημα”, μία παράπλευρη απώλεια δηλαδή, αλλά αποτελεί μέρος ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου.

Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, η αποδυνάμωση της κυπριακής οικονομίας σίγουρα δε συμφέρει τους δανειστές της χώρας, που δε θα μπορέσουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω και ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσουν και σε νέο δανεισμό. Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος να κάνει κάτι τέτοιο η τρόικα;

Δύο είναι οι πιθανοί λόγοι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο. Ο ένας είναι να θέλουν οι Βρυξέλλες να αποκτήσουν κυριαρχικά δικαιώματα επί της Κύπρου, αποδυναμώνοντας το κεντρικό κράτος. Ο άλλος είναι να επιθυμούν να “βάλουν χέρι” στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Κύπρου.

“Η Λευκωσία πρέπει να καταθέσει προς έγκριση στην τρόικα ένα σχέδιο εκποίησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Και αφού οι συζητήσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, ποτέ δε θα μάθουμε τι είδους συμφέροντα εκπροσωπεί η τρόικα”, σχολιάζει ο αρθρογράφος.