«Διάλογος κωφών» στις Βρυξέλλες για το Brexit χωρίς καμία πρόοδο

«Διάλογος κωφών» στις Βρυξέλλες για το Brexit χωρίς καμία πρόοδο

Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετατράπηκαν σε έναν διάλογο κωφών, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την μικρή πρόοδο που σημειώθηκε αναφορικά με το ζήτημα του λογαριασμού που θα πρέπει να πληρώσει το ΗΒ όταν αποχωρήσει από το μπλοκ.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν επέτρεψαν να καταγραφεί «καμιά αποφασιστική πρόοδος στα κύρια ζητήματα» που συνδέονται με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε σήμερα εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, έπειτα από έναν νέο  -τον τρίτο - γύρο διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Αυτή την εβδομάδα κάναμε πολλές χρήσιμες αποσαφηνίσεις σε πολλά σημεία», δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. «Όμως δεν καταγράψαμε καμιά αποφασιστική πρόοδο στα κύρια ζητήματα» του διαζυγίου, πρόσθεσε ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις ΗΒ – ΕΕ είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσουν με τον τρέχοντα ρυθµό προόδου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε πως οι πλευρές «έκαναν κάποια συγκεκριμένα βήματα προόδου», ενώ επιτεύχθηκε ένας «υψηλός βαθµός σύγκλισης» για το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι το Λονδίνο θα «εξετάσει ενδελεχώς» τον λογαριασμό που θα πρέπει να πληρώσει το ΗΒ όταν αποχωρήσει από το μπλοκ.

Ο Ντέιβις επανέλαβε τις εκκλήσεις του Λονδίνου για την γρήγορη εκκίνηση των συνομιλιών για τις μελλοντικές της σχέσεις με την Ένωση, σημειώνοντας ότι αυτές έχουν αντίκτυπο σε κάθε μέρος της συμφωνίας για τους όρους του διαζυγίου.

«Οι συζητήσεις μας αυτή την εβδομάδα αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά ότι η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σημαντικά πιο ευέλικτη και ρεαλιστικά ότι αυτή της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο βρετανός υπουργός.