Σόρος: Ας αποφασίσει η Γερμανία, ή ευρωομόλογα ή έξοδο από το ευρώ

Την άποψη ότι η κρίση χρέους απειλεί να διαλύσει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο η Γερμανία μπορεί να αποτρέψει αυτήν την “τραγωδία ιστορικών διαστάσεων”, όπως την αποκαλεί, εκφράζει μέσα από ένα άρθρο του ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, υποστηρίζοντας πως θα ήταν πιο συμφέρον για όλους να συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγων.

Ο Σόρος εξηγεί πως αν στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης δοθεί η δυνατότητα να μετατρέψουν όλα τα κρατικά τους ομόλογα σε ευρωομόλογα, η θετική επίδραση θα έμοιαζε με θαύμα. “Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα εξαφανιζόταν, όπως και τα ασφάλιστρα κινδύνου. Οι ισολογισμοί των τραπεζών θα ενισχύονταν άμεσα, όπως και οι προϋπολογισμοί των βαριά χρεωμένων κρατών.

Ασφαλώς, επισημαίνει, τα ευρωομόλογα δεν είναι πανάκεια, όμως είναι ανεξήγητη η κατηγορηματική άρνηση της Άνγκελα Μέρκελ έστω και να το συζητήσει. “Η Γερμανία έχει το δικαίωμα να απορρίψει τα ευρωομόλογα, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίσει τις χρεωμένες χώρες να γλιτώσουν από τη μιζέρια τους, να συνεργαστούν και να τα εκδώσουν. Αν η Γερμανία αντιτίθεται στα ευρωομόλογα, θα έπρεπε να σκεφτεί την αποχώρηση από το ευρώ”, σχολιάζει.

Ο Σόρος παρατηρεί πως, αν σήμερα γινόταν ένα δημοψήφισμα στη Γερμανία, περισσότεροι θα προτιμούσαν την έξοδο από το ευρώ παρά τα ευρωομόλογα, κι αυτό γιατί το κόστος των ευρωομολόγων έχει μεγαλοποιηθεί.

“Θα ήταν απείρως καλύτερο για την Ευρώπη αν η Γερμανία έκανε μία οριστική επιλογή ανάμεσα στα ευρωομόλογα και την έξοδο από την Ευρωζώνη, ασχέτως του αποτελέσματος – μάλιστα, θα ήταν καλύτερο και για τη Γερμανία”, ισχυρίζεται κλείνοντας ο Σόρος, και διευκρινίζει: “Η κατάσταση επιδεινώνεται και μακροπρόθεσμα πρόκειται να γίνει μη βιώσιμη. Μία άτακτη διάλυση, που θα προκαλέσει αλληλοκατηγορίες και εκκρεμείς αξιώσεις θα άφηνε την Ευρώπη χειρότερα από πριν ξεκινήσει αυτό το τολμηρό πείραμα της ενοποίησης. Σίγουρα αυτό δε συμφέρει τη Γερμανία”.