Φόβο για τη ζωή του εκφράζει ο πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας

Φόβους για τη ζωή τους εξέφρασαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, Αντρέας Φιλίππου, και τα μέλη του Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου, μιλώντας στην ειδική επιτροπή της κυπριακής Βουλής.

Τα τρία στελέχη ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, όταν πλέον αυτή βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.

Οι τρεις, συνοδευόμενοι από το νομικό σύμβουλο της Λαϊκής, Δ. Αραούζο, μίλησαν το βράδυ της Τρίτης, κεκλεισμένων των θυρών, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών. Κατήγγειλαν “τεράστιο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ, που έφυγαν από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα” ενώ ανέφεραν ότι έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πρώην στελέχη της διοίκησης της τράπεζας εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Ερωτηθέντες όμως αρνήθηκαν να τα κατονομάσουν τονίζοντας ότι φοβούνται για τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Λαϊκής κατάγγειλαν ότι από τα στοιχεία που κατέχουν, “διαπιστώνεται η ανάμειξη στο σκάνδαλο μιας ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της τράπεζας”. Στη συνεδρία κλήθηκε εσπευσμένα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος είπε στα μέλη του ΔΣ της Λαϊκής ότι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα εν λόγω στοιχεία στη Βουλή.

Ο κ. Ομήρου μαζί με τους βουλευτές και τον Γενικό Εισαγγελέα αποφάσισαν, τα στοιχεία που θα κατατεθούν θα χαρακτηριστούν ως άκρως απόρρητα και θα φυλάγονται σε χώρο της Βουλής, όπου λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Στο μεταξύ, τεράστιο είναι το κόστος που επωμίζεται η Κύπρος, διότι η Λαϊκή Τράπεζα αφέθηκε να λειτουργεί χωρίς καταθέσεις και να αντλεί ρευστότητα από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ELA), που μέσα σε μερικούς μήνες εκτοξεύθηκε στα 9,2 δισ.ευρώ.

Μόνο από την Ελλάδα, η Λαϊκή Τράπεζα μεταφέρει στην Τράπεζα Κύπρου χρέος προς τον ELA ύψους 3,8 δισ.ευρώ, ένα δεδομένο που προκάλεσε αντιδράσεις στην τελευταία και οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της και άλλων τεσσάρων μελών του ΔΣ.