Προσωρινή στάση πληρωμών στην Κύπρο

Δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές των επιχειρήσεων ούτε και οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους στο τέλος του μήνα λόγω του κλεισίματος των τραπεζών.

Η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές των επιχειρήσεων ούτε και οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους στο τέλος του μήνα λόγω του κλεισίματος των τραπεζών, καλώντας Κυβέρνηση και Κεντρική να ανοίξει τις τράπεζες, αφού κάθε μέρα που περνά η ζημιά στις επιχειρήσεις και την οικονομία αυξάνεται.

Την ίδια ώρα συστήνει στους επιχειρηματίες να λάβουν τα μέτρα τους προς αντιμετώπιση της νέας κατάστασης πραγμάτων και στον κόσμο να είναι ψύχραιμος και να κάνει υπομονή.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει το κλείσιμο των τραπεζών την πληρωμή μισθών και υποχρεώσεων από επιχειρήσεις στο τέλος του μήνα, είπε ότι "σίγουρα οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους και αυτό δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία".

Ανέφερε ακόμη ότι γίνονται συνεχείς συσκέψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί.

"Ετοιμάζουμε τώρα άλλη μια σύσκεψη για να δούμε τις διαδικασίες που αναμένουμε να καθορίσει η Κεντρική Τράπεζα", είπε.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι έχει επικοινωνήσει με την Κεντρική, από την οποία έλαβαν την απάντηση ότι προετοιμάζονται τα τελικά σημεία των διαδικασιών.

Πιθανόν, ανέφερε, "να έχουμε μια συνάντηση μαζί τους αύριο το απόγευμα, για να δούμε τι τελικά θα έχουν καθορίσει τόσο για τις δύο τράπεζες – Κύπρου και Λαϊκή – όσο και για τα άλλα τραπεζικά ιδρύματα".

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι υπόψη του πληροφορίες ότι αριθμός εμπορευόμενων δεν αποδέχεται πιστωτικές κάρτες, ο κ. Χριστοφίδης παραδέχθηκε ότι "αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν δέχονται τις πιστωτικές κάρτες", προσθέτοντας ωστόσο ότι "δεν είναι όλοι, είναι ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων που δεν δέχονται πλέον πιστωτικές κάρτες και ο λόγος είναι ότι οι προμηθευτές τους, τούς ζητούν πλέον μετρητά".

"Ευχής έργο είναι οι τράπεζές μας να ανοίξουν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη", είπε, συμπληρώνοντας ότι "αυτό που είχαμε αναφέρει και την περασμένη εβδομάδα είναι ότι κάθε μέρα που περνά η ζημιά στην οικονομία και τις επιχειρήσεις αυξάνεται".

Σε ερώτηση κατά πόσον η ΟΕΒ βρίσκεται σε επαφή με τις συντεχνίες, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "επίσημα όχι", προσθέτοντας ωστόσο ότι "είμαστε σε ανοιχτή γραμμή μαζί τους, καθόσον υπάρχουν κάποια προβλήματα σε ορισμένες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι ανοιχτές και να έχουν το προσωπικό τους, από τη στιγμή που λόγω του κλεισίματος των τραπεζών δεν μπορούν να λειτουργήσουν".

Εκεί, εξήγησε, γίνονται ειδικές διευθετήσεις για προσωρινή αναστολή εργασιών σε συνεργασία με τις συντεχνίες.

Ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ δεν μπορούσε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, αφού κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να προχωρούν από μόνες τους στην αναστολή των εργασιών τους. Ανέφερε, όμως ότι "αυτή την εβδομάδα, έχουν αυξηθεί τα τηλεφωνήματα που παίρνουμε από μέλη μας που ζητούν πληροφορίες για να χειριστούν το συγκεκριμένο θέμα".

Ερωτηθείς τι είδους εταιρείες αφορά, είπε ότι πρόκειται κυρίως για εταιρείες εισαγωγών και εξαγωγών, οι συναλλαγές των οποίων μόνο μέσω τραπεζών γίνονται.

"Το μήνυμα προς την Κυβέρνηση και την (Κεντρική) Τράπεζα είναι να ανοίξουν άμεσα οι τράπεζες, να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα", σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.

Ως προς τις επιχειρήσεις, τις κάλεσε "να λάβουν άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα". Κληθείς να είναι πιο συγκεκριμένος, έκανε λόγο για περισυλλογή, σωστές και έξυπνες επενδύσεις και τη διερεύνηση στρατηγικών συνεργασιών.

Τέλος, συνέστησε στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να κάνουν υπομονή