Πάει πίσω η απόφαση για τις εν Ελλάδι τράπεζες

Η αναβολή της ψηφοφορίας στην κυπριακή Βουλή- για το αν και πώς θα εφαρμοστεί το κούρεμα στις καταθέσεις στην Κύπρο- φαίνεται ότι μεταθέτει για αργότερα και τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. 

Με δεδομένη και την αποψινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, η ελληνική πλευρά θα περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση για να προχωρήσει στις τελικές αποφάσεις. 

Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία τόσο μεταξύ τους, όσο και με την κυπριακή πλευρά. Εκτιμάται ότι οι συζητήσεις με Εθνική, Alpha και Πειραιώς, που ενδιαφέρονται - σύμφωνα με πληροφορίες - θα επαναληφθούν μετά από τα νέα δεδομένα, που θα έχουν προκύψει, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξακολουθεί να παραμένει η χρυσή εφεδρεία. 

Σε ό,τι αφορά το από πού θα βρεθούν τα κεφάλαια, σχεδιάζεται αυτό να γίνει αρχικά και από τις δύο χώρες. Πρόκειται για περίπου 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καταβάλλει περί τα 400 εκατομμύρια.