Μεντβέντεφ: Ο φόρος στις καταθέσεις μοιάζει με κατάσχεση

Παράξενη και αντιφατική χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup για “κούρεμα” στις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως το μέτρο αυτό θυμίζει κατάσχεση.

“Ας το παραδεχτούμε, μοιάζει με κατάσχεση ξένων χρημάτων”, είπε ο Μεντβέντεφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, προσθέτοντας ότι “δεν ξέρω ποιος είναι ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, αλλά έτσι δείχνει”.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΡΙΑ-Νοβόστι, ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να εισαγάγει "διορθώσεις" στις σχέσεις της με την Κύπρο σε περίπτωση που επιβληθεί δασμός στις τραπεζικές καταθέσεις.

"Φυσικά πρέπει να βγάλουμε από την εξέλιξη αυτή ορισμένα συμπεράσματα, διότι έχουμε τις δικές μας σχέσεις με την Κύπρο. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εισαγάγουμε κάποιες διορθώσεις στη θέση μας, κατανοώντας ότι συνολικά είναι επιθυμητό τα χρήματά μας να φυλάσσονται σε ρωσικές τράπεζες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε χαρακτηρίσει την πρόταση για “κούρεμα” καταθέσεων “άδικη” και “αδικαιολόγητη”.