Το… savoir vivre του ΔΝΤ: Τι δεν πρέπει να κάνουν τα μέλη του

Ο Κώδικας Δεοντολογίας του Ταμείου ορίζει τη σωστή συμπεριφορά των εργαζομένων του

Αν ποτέ πιάσετε δουλειά στο ΔΝΤ, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Όπως για παράδειγμα ότι δεν μπορείτε να δέχεστε οποιοδήποτε δώρο σας κάνουν, ή ότι ένας πίνακας της “Αναδυόμενης Αφροδίτης” του Μποτιτσέλι ή ένα από τα περίφημα γυμνά του Ρούμπενς στο γραφείο σας μπορεί να κριθεί ακατάλληλο και να αναγκαστείτε να το κατεβάσετε!

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό δείγμα των όσων προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας για όλους τους εργαζομένους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται και τι επιτρέπεται ή απαγορεύεται να κάνουν.

Πέρα από τα βασικά και απαραίτητα στοιχεία της ακεραιότητας, της αμεροληψίας και της διακριτικότητας, ο Κώδικας ορίζει επίσης θέματα σεβασμού, υπευθυνότητας, προστασίας εμπιστευτικών πληροφοριών και επιτρεπτών πολιτικών δραστηριοτήτων των υπαλλήλων.

Μάλιστα, δίνει και παραδείγματα σωστής συμπεριφοράς σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν είναι και τόσο προφανής. Για παράδειγμα, απαντά στο ερώτημα: “Υπάλληλος αναρτά στο γραφείο του/της ένα αντίγραφο ενός διάσημου πίνακα με γυμνό. Ένας άλλος εργαζόμενος σε διπλανό γραφείο αναφέρει ότι η εικόνα αυτή τον/την κάνει να νιώθει άβολα. Πρέπει να ζητηθεί από τον υπάλληλο να αποσύρει το έργο;”.

Η απάντηση του ΔΝΤ είναι η εξής: “Αν και δεν αποτελούν όλες οι νόρμες συμπεριφοράς υποχρεωτικούς κανόνες συμπεριφοράς, αναμένουμε παρ' όλα αυτά από τους υπαλλήλους να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν λογικά να θεωρηθούν ότι δημιουργούν ένα εχθρικό περιβάλλον εργασίας ή κάνουν άλλους να νιώθουν άβολα στο γραφείο. Αν υποθέσουμε ότι αυτή η κατάσταση πληροί αυτά τα κριτήρια, ο υπάλληλος θα πρέπει να σεβαστεί τα αισθήματα του/της συναδέλφου και να αποσύρει το έργο”.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κώδικα, οι εργαζόμενοι στο ΔΝΤ μπορούν να στέλνουν e-mails άσχετα με τη δουλειά τους (π.χ. στο παιδί τους που σπουδάζει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού) από το γραφείο, εφόσον δεν σπαταλούν χρόνο από την εργασία τους, δεν επιβαρύνουν υπέρμετρα το δίκτυο και δεν επιβαρύνουν οικονομικά το ΔΝΤ, καθώς και να κάνουν τηλέφωνα άσχετα με τη δουλειά τους, εφόσον ο αριθμός και η διάρκεια των κλήσεων είναι περιορισμένος και δεν επηρεάζει την απόδοσή τους στη δουλειά. “Αν σημαντικός χρόνος πρέπει να δαπανηθεί σε προσωπικά θέματα, θα πρέπει να καλύψετε το χρόνο μένοντας πιο αργά στο γραφείο ή θα πρέπει να κάνετε τα τηλεφωνήματα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για φαγητό”, σημειώνεται επίσης.

Μία άλλη περίπτωση που καλύπτει ο Κώδικας αφορά στο αν μπορεί ένας υπάλληλος να ζητήσει από συναδέλφους του να συμβάλουν χρηματοδοτικά σε κάποιον έρανο ή κάποιον άλλο σκοπό (π.χ. να συνεισφέρουν τον οβολό τους σε εκδήλωση των προσκόπων στην οποία συμμετέχει το παιδί τους). Στην περίπτωση αυτή, η απάντηση είναι: “Ναι, εφόσον δεν υπάρχει κανένας εξαναγκασμός ή πίεση σε βάρος συναδέλφων”.

Όσο για το αν μπορούν οι εργαζόμενοι στο ΔΝΤ να αποδέχονται δώρα, η απάντηση είναι η εξής: “Δεν πρέπει ποτέ να ζητάτε δώρα ή χάρες που συνδέονται με τα καθήκοντά σας στο ΔΝΤ. Τα δώρα που προσφέρονται θα πρέπει κανονικά να απορρίπτονται. Ωστόσο, μπορείτε να δεχτείτε ένα μικρό δώρο αν θα ήταν ντροπιαστικό να το αρνηθείτε. Υπό τους τρέχοντες κανονισμούς, αν η αξία του είναι ξεκάθαρα κάτω από τα 100 δολάρια, μπορείτε να το κρατήσετε και δε χρειάζεται να το αναφέρετε. Αν η αξία του δώρου θα μπορούσε να ξεπερνά τα 100 δολάρια, θα πρέπει να το αναφέρετε, μαζί με μία εκτίμησή σας για την αξία του. Το δώρο θα πρέπει να παραδοθεί προς εκτίμηση της αξίας του, αν υπάρχει αμφιβολία για την αξία του”.