Η Ευρώπη θα πει στους G20 ότι θα αντισταθεί στον προστατευτισμό

Το έγγραφο, που ετοιμάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθορίζει τη στάση που θα πρέπει να έχουν όλες οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πουν στους παγκόσμιους οικονομικούς ηγέτες αυτή την εβδομάδα ότι θα αντισταθούν στον προστατευτισμό και ότι οι χρηματοπιστωτικοί κανόνες που εισήχθησαν μετά την κρίση του 2008 πρέπει να διατηρηθούν, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο περιέχει σχόλια προφανώς με στόχο τις ΗΠΑ.

Το έγγραφο, που ετοιμάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθορίζει τη στάση που θα πρέπει να έχουν όλες οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπάντεν Μπάντεν στις 17-18 Μαρτίου.

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε την παγκόσμια οικονομία ανοικτή, να αντισταθούμε στον προστατευτισμό και να διατηρήσουμε εντός τροχιάς την παγκόσμια οικονομική συνεργασία», ανέφερε το έγγραφο, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

«Επιπλέον, στηρίζουμε μια διεθνή οικονομική τάξη, βασισμένη σε κανόνες και στην αγορά, με υγιείς πολυμερείς θεσμούς».

Ένα αρχικό προσχέδιο για το ανακοινωθέν της συνεδρίασης της G20 έδειξε την περασμένη εβδομάδα ότι οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες δεν απορρίπτουν πλέον απερίφραστα τον προστατευτισμό ή τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων. Αντ’ αυτού, ίσως απλά να υποσχεθούν ότι θα διατηρήσουν ένα «ανοικτό και δίκαιο διεθνές σύστημα εμπορίου».