Η επιβολή του 75 % ο στόχος του Ολάντ για την νέα χρονιά

Αποφασισμένος το 2013 να επιτύχει τον στόχο της επιβολής του φόρου 75 % σε όσους το εισόδημα ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ ετησίως,εμφανίστηκε ο Φρανσουά Ολάντ . Στο πρωτοχρονιάτικο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους συμπατριώτες του, ο Ολάντ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα επαναδιατυπωθεί και θα κατατεθεί εκ νέου προς εξέταση στο Κοινοβούλιο, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, που έκρινε το μέτρο αυτό αντισυνταγματικό.

Ο Γάλλος πρόεδρος, επιμένοντας στη "φορολογική δικαιοσύνη", είπε ότι "πάντα θα ζητούνται περισσότερα από αυτούς που έχουν τα περισσότερα".

Οι ενστάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου προς το νομοσχέδιο σχετίζονται όχι με το μέγεθος της φορολόγησης, αλλά με το ότι η ισχύς του νόμου θα εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες και θα διαφέρει έντονα από οικογένεια σε οικογένεια. Ο φόρος αυτός επικρίθηκε έντονα κυρίως από τη δεξιά και τους εργοδότες, οι οποίοι προειδοποίησαν για τους κινδύνους μιας "φορολογικής μετανάστευσης", όπως έκανε στις αρχές Δεκεμβρίου ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ που αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Βέλγιο.

Στο υπόλοιπο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, ο σοσιαλιστής πρόεδρος δήλωσε την "εμπιστοσύνη" του στο μέλλον, παρά τις "σοβαρές δυσκολίες που μας περιμένουν". Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι "η ευρωζώνη διασώθηκε", ένα αποτέλεσμα που "έδειχνε πριν ακόμη από έξι μήνες απροσπέλαστο", όπως είπε.

Για το 2013 ο πρόεδρος Ολάντ όρισε ως "μοναδικό στόχο" την "αντιστροφή της καμπύλης της ανεργίας σε ένα χρόνο από σήμερα", ενώ ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια, ποσοστό σχεδόν 10%.