Ψήφος εμπιστοσύνης στον Ντάισελμπλουμ από τη Σλοβακία

Να παραμείνει στην προεδρία του Eurogroup ακόμη κι αν δεν είναι υπουργός Οικονομικών από τον Μάρτιο προτείνει ο Πίτερ Κάζιμιρ

O Γερούν Ντάισελμπλουμ πρέπει να παραμείνει στην προεδρία του Eurogroup ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ, σημειώνοντας ότι έχει φτάσει η στιγμή να τεθεί εκ νέου το θέμα μιας μόνιμης προεδρίας της Ευρωομάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Ντάισελμπλουμ προεδρεύει της σύσκεψης των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2013 και βρίσκεται σήμερα στην μέση της δεύτερης θητείας του – διάρκειας 2,5 ετών - η οποία λήγει στο τέλος του έτους. Η θητεία του όμως ως υπουργός Οικονομικών της χώρας του ενδεχομένως να τερματιστεί έπειτα από την διεξαγωγή των ολλανδικών κοινοβουλευτικών εκλογών τον Μάρτιο, ανοίγοντας διάπλατα το ζήτημα της διαδοχής του.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συζητήσεις αναφέρουν τον Κάζιμιρ και τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος ως πιθανούς αντικαταστάτες του Ντάισελμπλουμ, αλλά ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, τόνισε σε ανακοίνωση του ότι ο Ολλανδός ομόλογός του πρέπει να ολοκληρώσει την θητεία του.

«Πιστεύω ότι πρέπει να ολοκληρώσει την δεύτερη θητεία του ανεξάρτητα αν παραμείνει ή όχι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας μετά τις εκλογές του Μαρτίου», είπε ο Κάζιμιρ. «Και ποιος ξέρει, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουμε εκ νέου την συζήτηση για μια μόνιμη θέση προέδρου του Eurogroup», πρόσθεσε.

Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που απαρτίζουν την Ευρωομάδα εκλέγουν πρόεδρο με απλή πλειοψηφία. Δεν αποσαφηνίζεται όμως κατά πόσον ο πρόεδρος πρέπει να είναι εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών, αν και αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται έως σήμερα. Ωστόσο, εξαιτίας του αυξημένου φόρτου εργασίας μετά την κρίση δημοσίου χρέους των κρατών-μελών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και τα σχέδια για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης, αξιωματούχοι συζητούν την ιδέα μιας «μόνιμης» προεδρίας του Eurogroup. Αυτό θα σημαίνει έναν πρόεδρο με θητεία τουλάχιστον πέντε ετών και πλήρη επικέντρωση σε θέματα της Ευρωζώνης, παρά ενός προέδρου που επιφορτίζεται παράλληλα με τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών της χώρας του.

Η Κομισιόν πιστεύει ότι ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων θα πρέπει να προεδρεύει σε μόνιμη βάση της σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών, άποψη στην οποία εναντιώνεται ανοιχτά ο Ντάισελμπλουμ.

Η ενδεχόμενη αντικατάσταση ή επανεκλογή του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη, της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και των φιλελευθέρων.

Η απόφαση για την επιλογή του προέδρου του Eurogroup ενδεχομένως να γίνει παράλληλα με την αντικατάσταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την πιθανή επανεκλογή τον Μάιο για δεύτερη θητεία του κεντροδεξιού πρώην Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.