Παρά την παγκόσμια κρίση: Και φέτος, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι

Αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 237 δισεκ. δολάρια

Σε μια χρονιά κατά την οποία οι λαϊκιστές ψηφοφόροι αναδιαμόρφωσαν την εξουσία και την πολιτική σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι πλουσιότεροι άνθρωποι κλείνουν το έτος έχοντας 237 δισεκ. δολάρια περισσότερα απ’ ό,τι στην αρχή του 2016, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Εν μέσω απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων από την Κίνα στην αρχή του έτους, της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit στα μέσα της χρονιάς και της εκλογής του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ προς το τέλος της χρονιάς, οι μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου αυξήθηκαν, παρά τις μεγάλες αυξομειώσεις, κατά 5,7% στα 4,4 τρισεκ. δολάρια μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Τα περισσότερα κέρδη είχε ο Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος αύξησε την περιουσία του κατά 11,8 δισεκ. δολάρια φέτος. Ο Αμερικανός επενδυτής ανέκτησε τη θέση του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο δύο ημέρες μετά το ράλι που πυροδότησε η νίκη του Τραμπ και που αύξησε την περιουσία του Μπάφετ κατά 19% σε 74,1 δισ. δολάρια για το σύνολο του έτους.

Στη λίστα με τη μεγαλύτερη αύξηση της προσωπικής περιουσίας οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με 91,5 δισεκ. δολάρια, και ο μεγιστάνας του πετρελαίου Χάρολντ Χαμ.

Ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE είναι ο μοναδικός μη Αμερικανός ανάμεσα σε αυτούς με τις πέντε καλύτερες επιδόσεις, αυξάνοντας την περιουσία του κατά 7,1 δισεκ. δολάρια στα 38,9 δισεκ. δολάρια. Ο Γκέιτς παρέμεινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο καθ’ όλη τη χρονιά.

Ο Αμάνθιο Ορτέγα, ο πλουσιότερος στην Ευρώπη και ιδρυτής της αλυσίδας ενδυμάτων Zara, ήταν στη δεύτερη θέση του δείκτη για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς μέχρι που ο Μπάφετ κατέλαβε τη θέση του τον Νοέμβριο. Ο Ορτέγα, του οποίου η περιουσία μειώθηκε κατά 1,7 δισεκ. δολάρια το 2016, είναι ο τρίτος πλουσιότερος στον κόσμο με 71,2 δισεκ. δολάρια.