Οι Βρετανοί ψωνίζουν στην… ιντερνετική Black Friday

Οι καταναλωτές φαίνεται να αποθαρρύνθηκαν εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και των σκηνών πανικού και χάους

Οι ιστοσελίδες των Βρετανών λιανεμπόρων  - και σε μικρότερο βαθμό τα καταστήματά τους - κάνουν σήμερα από το πρωί χρυσές δουλειές καθώς οι καταναλωτές αναζητούν μανιωδώς εκπτωτικά προϊόντα στο πλαίσιο της σημερινής "Black Friday", η οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε πωλήσεις το περυσινό ρεκόρ. Μάλιστα, πολλά καταστήματα σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις προσφορές για αρκετές μέρες ακόμη.

Η περυσινή χρονιά σηματοδότησε μία αλλαγή στη φύση της εισαγόμενης αυτής "μόδας" από τις ΗΠΑ. Απέφερε ρεκόρ εισπράξεων, όχι όμως στα καταστήματα αλλά στο ηλεκτρονικό εμπόριο καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να αποθαρρύνθηκαν εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και των σκηνών πανικού και χάους που είχαν διαδραματιστεί την ίδια μέρα το 2014.

Φέτος, οι καταναλωτές αναμένεται να επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο στις προσφορές των καταστημάτων στο Διαδίκτυο.

"Σήμερα αναμένουμε να καταγράψουμε τις μεγαλύτερες πωλήσεις του χρόνου", δήλωσε ο Τζον Ρότζερς, ο επικεφαλής της αλυσίδας πολυκαταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών Argos στο ραδιόφωνο του BBC. "Ήδη ξεκινήσαμε υπέροχα. Από τα μεσάνυχτα μέχρι τη μία μία το πρωί έχουμε δεχτεί περισσότερες από μισό εκατομμύριο επισκέψεις στην ιστοσελίδα μας, δηλαδή 50% περισσότερες από πέρυσι".

Σε έρευνα που διενήργησε η εταιρεία διαπίστωσε ότι το 27% των ενήλικων βρετανών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μέσα στο σαββατοκύριακο μία αγορά με αφορμή την Black Friday και σκοπεύει να ξοδέψει κατά μέσο όρο 203 λίρες με το 77% των ερωτηθέντων να απαντάει ότι θα προτιμήσει τις ηλεκτρονικές αγορές έναντι του 17% που θα προτιμήσει τις προσφορές των καταστημάτων.

Η Black Friday είναι μια αμερικάνικη ιδέα που ακολουθεί την «Ημέρα των Ευχαριστιών». Ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερις μέρες μεγάλων εκπτώσεων και προσφορών, που φτάνουν μέχρι και το 80%.

Το όνομα Black Friday προέρχεται από τη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που εξορμούσαν στα καταστήματα για να κάνουν τα ψώνια τους.

Η ημέρα αυτή σημαίνει και την αρχή της περιόδου για τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Στις ΗΠΑ, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται για ένα πολύ διαδεδομένο θεσμό, όπου κυριολεκτικά δημιουργείται το αδιαχώρητο στα καταστήματα και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα.