Η ΕΚΤ φοβάται μην χάσει τον έλεγχο επί του χρήματος λόγω bitcoin!

Ζητά από το Ευρωκοινοβούλιο να ψηφίσει κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης των ψηφιακών νομισμάτων

 

Καμπανάκι έχει σημάνει ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που φοβάται πλέον ότι τα bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα μπορεί κάποια στιγμή να εξασθενίσουν τον έλεγχό της επί της κυκλοφορίας του χρήματος στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, η ΕΚΤ ζήτησε την παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ΕΚΤ ζητά από τους ευρωβουλευτές νόμους που θα περιορίζουν τη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων όπως το bitcoin, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απαιτεί αυξημένους ελέγχους στις πλατφόρμες συναλλάγματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που κάνουν ανταλλαγή ψηφιακών νομισμάτων με πραγματικά, καθώς και στην αναφορά ύποπτων συναλλαγών.

Γνωμοδότηση της ΕΚΤ αναφέρει ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν θα πρέπει να προωθούν την χρήση εικονικών νομισμάτων. Ενώ επισημαίνεται ότι οι συναλλαγές παρουσιάζουν ελλείψεις βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου. "Εάν στο μέλλον αυξηθεί σημαντικά η εξάρτηση από μονάδες εικονικού χρήματος, τότε μπορεί επί της αρχής να επηρεαστεί ο έλεγχος των κεντρικών τραπεζών στην κυκλοφορία του χρήματος... ωστόσο, βάση της εφαρμοζόμενης πρακτικής αυτός ο κίνδυνος είναι περιορισμένος", αναφέρει η Τράπεζα στην εισήγησή της προς το Ευρωκοινοβούλιο και καλεί τα νομοθετικά όργανα της ΕΕ να " μην προωθούν την ευρεία χρήση των εικονικών νομισμάτων".

"Τέτοιες συναλλαγές δεν θα καλύπτονται από μέτρα ελέγχου βάσει των προτάσεων και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παρέχονται τα μέσα για τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων" αναφέρει η ΕΚΤ τονίζοντας ότι το ν/σ της Κομισιόν δεν είναι αρκετά αυστηρό και δεν καλύπτει τις αγορές προϊόντων με ψηφιακό νόμισμα.