ΕΕ: Η απόφαση για την Apple δεν στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ

Ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας πρέπει να επιστέψει πάνω από 13 δισ. ευρώ φόρους στην Ιρλανδία

Η απόφαση της ΕΕ πως η Apple Inc πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 13 δισεκ. ευρώ στην Ιρλανδία για καθυστερούμενους φόρους - καθώς υπήρξε μία παράνομη «ευνοϊκή» φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές - βασίσθηκε σαφώς σε γεγονότα και σε υφιστάμενους κανόνες και δεν είναι μια απόφαση που στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

"Η απόφαση αυτή είναι σαφώς βασισμένη σε γεγονότα. Εφαρμόζουμε τους κανόνες σύμφωνα με τα γεγονότα και τη νομοθεσία", δήλωσε μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Χανγκτζού, επισημαίνοντας πως η Apple είχε επωφεληθεί από υπερβολικά "φορολογικά πλεονεκτήματα" που της είχαν χορηγηθεί από το Δουβλίνο και πως θα ήταν "παράλογο" να είχε επιλεγεί το πεδίο της φορολογίας για να "γίνει επίθεση στις ΗΠΑ".

H Apple και η Ιρλανδία θα στραφούν εναντίον της κοινοτικής απόφασης ενώ το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέκρινε και αυτό αυτή την κίνηση.

Σύμφωνα με το Euronews, το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι "είναι απογοητευμένο με την απόφαση της ΕΕ - δεν ήταν ιδιαιτέρως σκληρή η ανακοίνωση αλλά πολύ ξεκάθαρη γιατί λέει ότι θα έχει πιθανές δύσκολες συνέπειες για τις ευρωατλαντικές εμπορικές σχέσεις. Πρέπει να ξέρετε ότι η Apple δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Ουάσιγκτον. Δύο χρόνια πριν μία έρευνα της Γερουσίας έγινε για την Apple και βρέθηκε ότι ο κολοσσός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο δίκτυο παράκτιων μονάδων για να αποφεύγουν φόρους. Οπότε δεν υπάρχει μεγάλη αγάπη για την Apple".

Ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε πάντως πως οι Βρυξέλλες "θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται" με τις ΗΠΑ για τη διατλαντική συνθήκη ελεύθερου εμπορίου (TTIP ή Tafta), καθώς η εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί παραμένει πλήρως σε ισχύ.

"Δεδομένης της εντολής" που έχουν δώσει στην Κομισιόν τα κράτη μέλη της ΕΕ, "θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες" αυτή τη συνθήκη "με τις θετικές επιπτώσεις" για την οικονομία και την απασχόληση, δήλωσε, παρά τις αντιρρήσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στους κόλπους των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σχετικά Tags
Apple