Δε βιάζεται η ΕΚΤ: Επιμένει στη στάση αναμονής μετά το Brexit

Ηπιότερη της αναμενόμενης η αντίδραση της αγοράς, εκτιμούν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βιάζεται να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική ως απάντηση στη ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit, χάρη στην ηπιότερη της αναμενόμενης αντίδραση της αγοράς, όπως δήλωσαν πολλές πηγές στο Reuters.

Η ψήφος υπέρ του Brexit έπληξε τις τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης και ενδεχομένως να αποτελέσει βαρίδι για την οικονομία της ευρωζώνης, όπως είπε χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στους ηγέτες της ΕΕ. Παράλληλα, εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον της ΕΕ. Ωστόσο, οι συζητήσεις με τουλάχιστον 10 αξιωματούχους που έχουν γνώση του τρόπου σκέψης της ΕΚΤ έδειξαν ότι η τράπεζα θεωρεί κάπως καθησυχαστική την ανάκαμψη της αγοράς αυτή την εβδομάδα και ότι θέλει να διατηρήσει μια στάση αναμονής, δεδομένης της έλλειψης ισχυρών ενδείξεων για τον πραγματικό αντίκτυπο του Brexit.

«Είναι ένα πολιτικό πρόβλημα, όχι ένα νομισματικό φαινόμενο», είπε μια από τις πηγές. «Θα μπορούσαμε να ενεργήσουμε, έχουμε τα εργαλεία, αλλά αυτό δεν θα λύσει το ευρύτερο πρόβλημα και προς το παρόν κάθε εκτίμηση για τον πραγματικό αντίκτυπο του Brexit δεν είναι παρά εικασία».

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος του δημοψηφίσματος στην επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ η τράπεζα θα είναι σε καλύτερη θέση να λάβει μια απόφαση όταν λάβει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του προσωπικού της τον Σεπτέμβριο.