Σύνοδος G7: Όχι στο Brexit, ναι στον Κάμερον

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ πλήξει το μέλλον της βρετανικής οικονομίας και θα περιπλέξει τις εμπορικές συμφωνίες, με χώρες όπως η Ιαπωνία.

Παγκόσμια οικονομία, προσφυγικό και  Brexit κυριάρχησαν στην ατζέντα των G7, που συναντήθηκαν στην Ιαπωνία. 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι "κρυφός υποστηρικτής του Brexit" και ότι μια έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πλήξει το μέλλον της βρετανικής οικονομίας και θα περιπλέξει τις εμπορικές συμφωνίες, με χώρες όπως η Ιαπωνία.

Μιλώντας στη σύνοδο της G7, ο Κάμερον απέρριψε τον χαρακτηρισμό του "κρυφού υποστηρικτή του Brexit", όπως τον αποκάλεσε ένας πρώην βοηθός του αυτή την εβδομάδα. "Επιθυμώ διακαώς να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα, να επιτύχουμε αυτή τη μεταρρύθμιση στην Ευρώπη και να παραμείνουμε μέρος της. Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και αυτό είναι το όλον θέμα".

Από την πλευρά τους, οι G7 υποστηρίζουν πως ένα πιθανό «Brexit» θα βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι «περιορισμένη» και «οι κίνδυνοι της αναιμικής ανάπτυξης», παραμένουν. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου «θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη».

«Αυτό θα ανέτρεπε την ευνοϊκή τάση για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», προειδοποιούν στο κοινό ανακοινωθέν τους οι ηγέτες της G7 μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία.

Ένα Brexit θα βύθιζε στην ύφεση την Βρετανία από το 2019 και θα έπληττε κυρίως χώρες όπως το Βέλγιο, τη Γερμανία ή τη Γαλλία, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέβλεψε "σημαντικές ζημιές" για την Ευρώπη.