Οι εταιρίες ετοιμάζονται για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση

Έως το 2020 εκτιμάται ότι θα επενδύσουν σε διεθνές επίπεδο περισσότερα από 900 δισ. δολάρια, ετησίως

Περισσότερα από 900 δισ. δολάρια, ετησίως, εκτιμάται ότι θα επενδύσουν έως το 2020 σε διεθνές επίπεδο οι εταιρίες, ενόψει της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη της PwC.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στο επίκεντρο αυτών των επενδύσεων θα είναι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως αισθητήρες ή συσκευές σύνδεσης, καθώς και λογισμικό και εφαρμογές, όπως τα συστήματα εκτέλεσης παραγωγής. Επιπλέον, οι εταιρίες θα επενδύουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους και στην υλοποίηση των απαιτούμενων οργανωτικών αλλαγών. Πάνω από τις μισές από αυτές τις εταιρίες (55%) εκτιμούν ότι θα αποσβέσουν αυτές τις δαπάνες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι βιομηχανικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας, έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν δράση, ενόψει της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Η υλοποίηση είναι σε πλήρη εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο: Ήδη, σχεδόν το ένα τρίτο των εταιριών αξιολογούν το επίπεδο της ψηφιακής τους ολοκλήρωσης ως υψηλό, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο από 33% σε 72% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι ηγέτες της βιομηχανίας αναβαθμίζουν ψηφιακά τις βασικές λειτουργίες των οργανισμών τους, αλλά της εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Ταυτόχρονα, εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιο προϊόντων τους με ψηφιακές λειτουργίες και εισάγουν καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες. Οι εταιρίες σε όλο τον κόσμο επιθυμούν να επενδύσουν το 5% περίπου των ψηφιακών εσόδων τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Με βάση τους κλάδους της βιομηχανίας που συμμετείχαν στην έρευνα, το 5% των ψηφιακών εσόδων αντιστοιχεί σε συνολική ετήσια επένδυση ύψους 907 δισ. δολαρίων.

Στη διεθνή έρευνα της PwC συμμετείχαν πάνω από 2.000 εταιρίες από εννέα κλάδους της βιομηχανίας σε 26 χώρες.