ΟΠΕΚ: Ανταλλάγματα ζητάει το Ιράν για να παγώσει την παραγωγή πετρελαίου

Οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως εξαγωγείς πετρελαίου – Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Βενεζουέλα - σε μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση χθες από την Ντόχα, συμφώνησαν να παγώσουν τα επίπεδα της παραγωγής του αργού, προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στην αγορά πετρελαίου να ανακάμψει. Ωστόσο είπαν ότι η συμφωνία εξαρτάται και από τους άλλους παραγωγούς – όπως το Ιράν, το οποίο απουσίαζε από τη συνάντηση. 

Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Εουλόχιο Ντελ Πίνο δήλωσε πως την Τετάρτη θα υπάρξουν νέες συνομιλίες με το Ιράν και το Ιράκ στην Τεχεράνη. 

Το Ιράν άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι θα υιοθετήσει σκληρή γραμμή στις συνομιλίες μεταξύ των χωρών-παραγωγών πετρελαίου στο δύσκολο θέμα της μείωσης της παραγωγής. Η Τεχεράνη επιδιώκει να συνεχίσει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μέχρι να φτάσει στο επίπεδο της παραγωγής που είχε, πριν από την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων.

"Το αίτημα προς το Ιράν για να παγώσει το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου του, είναι παράλογο... Όταν το Ιράν ήταν υπό την επιβολή των διεθνών κυρώσεων, κάποιες χώρες αύξησαν την παραγωγή τους, προκαλώντας τη μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου" δήλωσε ο Μεχντί Αζαλί εκπρόσωπος του Ιράν στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στην ημερήσια εφημερίδα Shargh."

Είναι δυνατόν να περιμένουν από το Ιράν να συνεργαστεί τώρα και να πληρώσει το τίμημα;" αναρωτήθηκε.

Δύο μη ιρανικές πηγές, που παρακολουθούν τις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ ανέφεραν στο Ρόιτερς ότι είναι ενδεχόμενο να προσφερθούν στο Ιράν "ειδικοί όροι" σε αντιστάθμισμα για μια συμφωνία συγκράτησης της πετρελαϊκής παραγωγής του.

Οι "ειδικοί όροι" δεν έχουν γίνει γνωστοί αλλά μπορούν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε: από τη μείωση της ιρανικής παραγωγής σε συγκεκριμένο επίπεδο σήμερα, μέχρι τη διαπραγματευτική διασύνδεση με την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου στο μέλλον και τη μελλοντική δυνατότητα του Ιράν, να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο, τότε.

Η τελευταία παγκόσμια πετρελαϊκή συμφωνία μεταξύ μελών του ΟΠΕΚ και χωρών που δε συμμετέχουν στον αναφερόμενο οργανισμό επιτεύχθηκε το 2001, όταν η Σαουδική Αραβία έπεισε το Μεξικό, τη Νορβηγία, αλλά και τη Ρωσία, να μειώσουν την πετρελαϊκή παραγωγή τους. Ωστόσο, η Μόσχα δε συμορφώθηκε με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και αντίθετα με τα συμφωνηθέντα προχώρησε σε αύξηση των πετρελαϊκών εξαγωγών της.

Το γεγονός ότι η πετρελαϊκή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, πλησιάζει την περίοδο αυτή σε επίπεδα ρεκόρ, καθιστά περισσότερο πολύπλοκη την επίτευξη συμφωνίας.

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ αυξήθηκε στα 35,55 δολάρια το βαρέλι χθες μετά την ώθηση της ελπίδας για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ μειώθηκε πίσω στα 32,15 δολάρια το βαρέλι, σηματοδοτώντας την απαισιοδοξία των επενδυτών για την επίτευξη συμφωνίας, για την πρακτική βιωσιμότητά της, αλλά και για τη δυναμική αύξησης των τιμών πετρελαίου, που μπορεί να ενεργοποιήσει.