Μεγάλο κόστος για την οικονομία της Βρετανίας το Brexit

Μεγάλο πλήγμα θα είναι για την οικονομία της Βρετανίας αν οι Βρετανοί αποφασίσουν και τελικά ψηφίσουν υπέρ μιας έξοδος της χώρας από την ΕΕ, το λεγόμενο Brexit, όπως έδειξε έρευνα του πρακτορείου Reuters. Σύμφωνα με το γκάλοπ, οι πιθανότητες ενός Brexit εκτιμώνται στο 40% ενώ η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά ότι έξοδος από την ΕΕ θα σημάνει και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι 27 από τους 28 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι η Βρετανία θα υποστεί πλήγμα εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί έως τον Ιούνιο – είναι ότι η χώρα θα πρέπει να βγει από την ΕΕ. Ο μοναδικός οικονομολόγος που δεν συντάσσεται με τους υπόλοιπους υποστήριξε ότι η οικονομία δεν θα επηρεαστεί, όχι όμως ότι θα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Τα επιχειρήματα για την οικονομία έχουν κεντρική θέση στη συζήτηση για το λεγόμενο Brexit. Όσοι υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα πρέπει να βγει από την ΕΕ λένε ότι οι επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε λιγότερη γραφειοκρατία, ότι η χώρα θα είναι σε θέση να συνάπτει τις δικές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και πως οι χώρες που αυτή τη στιγμή είναι ευρωπαίοι εταίροι της δεν θα θελήσουν να πλήξουν το διμερές εμπόριο.

Ωστόσο αναλυτές σε κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου υποστηρίζουν ότι μια έξοδος θα συρρίκνωνε τη βρετανική οικονομία έως και 2% την επόμενη διετία και θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία.

Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους της έρευνας αναμένουν επιδείνωση του εμπορίου, με τη Βρετανία να προσπαθεί να διαπραγματευθεί μια ευνοϊκή εμπορική συμφωνία με τους πρώην – όπως θα είναι στην περίπτωση εξόδου – ευρωπαίους εταίρους της αφού θα έχει απαρνηθεί τη συμμετοχή της στη μεγαλύτερη εμπορική ένωση του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, μια μικρή πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει διεύρυνση του βρετανικού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, υπογραμμίζοντας έτσι έναν κίνδυνο που έχει επισημανθεί από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Τα τελευταία χρόνια, η Βρετανία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πλούσιες οικονομίες. Ωστόσο οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι μια έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να πλήξει τις προοπτικές της, εάν οι εξαγωγείς βρεθούν αντιμέτωποι με περισσότερους περιορισμούς, η αδύναμη λίρα καταστήσει τις εισαγωγές ακριβότερες και η αβεβαιότητα για την νέα μορφή της Βρετανίας περιορίσει τις επενδύσεις.

"Το αποτέλεσμα για Brexit θα με κάνει περισσότερο απαισιόδοξο για τις προοπτικές μας για την ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μεσοπρόθεσμα", σχολίασε ο Κώστας Μήλας, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Είπε ότι αυτό θα πυροδοτούσε "τεράστια" επενδυτική αβεβαιότητα και θα καθιστούσε ακριβότερη την έκδοση ομολόγων για τη βρετανική κυβέρνηση.

Εκτός από τον κίνδυνο να χάσει η Βρετανία την απρόσκοπτη πρόσβαση στον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, οι εταιρίες της ίσως δυσκολευθούν στο να αναζητήσουν στην υπόλοιπη ΕΕ υπαλλήλους για να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας. Η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να βρεθεί εκτός μιας ζώνης που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο της αξίας όλων των διασυνοριακών επενδύσεων.

Αν και κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια έξοδος θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της λίρας και να καταστήσει τις βρετανικές εξαγωγές πιο ελκυστικές στο εξωτερικό, οι 23 από τους 28 οικονομολόγους αναμένουν ότι θα πλήξει το βρετανικό εμπόριο, ενώ 15 ερωτηθέντες είπαν ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας.