Finlandexit; Εξετάζεται έξοδος της Φινλανδίας από την Ευρωζώνη

Από αλλού το περιμέναμε (βλέπε Grexit) και από αλλού ίσως έρθει τελικά... Η διάσπαση της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να ξεκινήσει τελικά από τον "ισχυρό" Βορρά και όχι το "κακό παιδί", τον αδύναμο Νότο. Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα εξετάσει στις αρχές του 2016 αν η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Το αίτημα για αποχώρηση από τη ζώνη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος κατατέθηκε στο φινλανδικό κοινοβούλιο και αφού έχει συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των 50.000 υπογραφών από πολίτες, όπως ορίζει ο νομικός κώδικας της χώρας, θα πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση στη Βουλή.

Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, είναι απίθανο η Βουλή και η κυβέρνηση της χώρας να αποφασίσουν ένα... Finlandexit, η απόφαση να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση –για πρώτη φορά σε μια από τις 19 χώρες μέλη της Ευρωζώνης — είναι μια ένδειξη του υψηλού βαθμού δυσαρέσκειας των Φινλανδών από την οικονομική απόδοση της χώρας τους έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης.

"Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα ελεγχθούν οι υπογραφές και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες", δήλωσε η Μάγια-Λίνα Παάβολα, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Φινλανδίας.

Παρά τη συγκέντρωση υπογραφών και τη σχεδιαζόμενη συζήτηση στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο αυτού του μήνα, το 64% των Φινλανδών υποστηρίζει το κοινό νόμισμα.