Διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί σχεδίου για Grexit η Λευκωσία

“Ανακριβές” χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δημοσίευμα κατά το οποίο η Λευκωσία “επικαιροποιεί σχέδιο για Grexit”.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως “δεν υπάρχει σχέδιο για Grexit, και ούτε έγινε οποιαδήποτε συζήτηση με την τρόικα για σχέδιο Grexit”.

Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα StockWatch, οι κυπριακές αρχές και η τρόικα επικαιροποίησαν πρόσφατα το σχέδιο δράσης για χειρισμό πιθανού Grexit, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 12 Ιουλίου μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε σχέδιο, που προβλέπει τη λήψη σειράς μέτρων για μετριασμό των επιδράσεων στην κυπριακή οικονομία από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, και η εν λόγω επικαιροποίησή του, φέρεται να είχε αποτελέσει και μέρος των συζητήσεων των κυπριακών αρχών με τους πιστωτές, κατά την τελευταία αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου.

Η ιστοσελίδα επικαλείται ανώτερη πηγή του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, η οποία δηλώνει πως “οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας υπέδειξαν εδώ και μήνες προς τις κυπριακές αρχές, ότι θα έπρεπε να ετοιμαστεί σχέδιο δράσης με σύνθεση τέτοιων μέτρων, ώστε η Κύπρος να μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις από πιθανό Grexit”.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν ληφθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με βάση συγκεκριμένο πλάνο, μέτρα για να προστατευτούν οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο νησί - γεγονός το οποίο έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως αναφέρει ανώτερος τεχνοκράτης της Κεντρικής Τράπεζας.