Έκτακτη βοήθεια 1,2 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ στο Ιράκ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι χορηγεί έκτακτη βοήθεια ύψους 1,2 δισ. δολαρίων στο Ιράκ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της δράσης του Ισλαμικού Κράτους και της ραγδαίας υποχώρησης της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές.

Το δάνειο αυτό, το οποίο θα εκταμιευθεί άμεσα, αναμένεται να επιτρέψει στη χώρα να αντιμετωπίσει αυτό το "διπλό σοκ", το οποίο έχει ουσιαστικά οδηγήσει σε κατάρρευση τα δημοσιονομικά του Ιράκ και τα αποθέματά του σε συνάλλαγμα, εξήγησε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

"Το διπλό σοκ (...) της επίθεσης του ΙΚ και της παγκόσμιας πτώσης των τιμών του πετρελαίου επιδείνωσαν σε σημαντικό βαθμό το κρατικό έλλειμμα και προκάλεσαν μείωση των συναλλαγματικών αποθεματικών" του Ιράκ, ανέφερε ο Μιτσουχίρο Φουρουσάβα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου.

Το δάνειο αυτό του ΔΝΤ θα επιτρέψει στο Ιράκ να αντιμετωπίσει "επείγουσες ανάγκες" χρηματοδότησης της χώρας, σημείωσε ο θεσμός, ο οποίος είχε χορηγήσει το 2010 μια γραμμή πιστώσεων ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στη Βαγδάτη, μια διευθέτηση η ισχύς της οποίας τερματίστηκε στις αρχές του 2013.