Gerxit: Τι θα γινόταν αν έφευγε η Γερμανία από το ευρώ;

Μονολότι τους τελευταίους έξι μήνες το «Grexit» μονοπωλεί τον δημόσιο διάλογο, μερίδα αγγλοσαξόνων οικονομολόγων υποστηρίζει ότι η Γερμανία είναι αυτή που θα ήταν προτιμότερο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της άποψης, η έξοδος της Γερμανίας θα άνοιγε το δρόμο για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου να υποτιμήσουν το κοινό νόμισμά τους και εν τέλει να πάρουν στα χέρια τους τα δημόσια οικονομικά τους.

Ένας από τους βασικούς υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι ο Ασόκα Μόντι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Princeton, o oποίος πρόσφατα σε άρθρο του στο δίκτυο Bloomberg υποστήριξε γιατί ένα...Gerxit (Germany και exit) θα ήταν προτιμότερο από το Grexit.

Ο Ασόκα Μόντι εκτιμά ότι ο γερμανός υπ. Οικονομικών λανθασμένα συγχέει το ζήτημα του ελληνικού χρέους με υπόλοιπο «πείραμα» της ευρωζώνης. «Σύμφωνα με την υπόθεση Σόιμπλε, εάν αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, η ευρωζώνη θα συνεχίσει να λειτουργεί τέλεια με τα εναπομείναντα μέλη της. Θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στην ευρωζώνη αλλά στην ελληνική ιδιαιτερότητα της μη προσαρμογής στη ευρωζώνη» εκτιμά ο ειδικός.

Μάλιστα, ο Μόντι εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, ενδεχομένως ο επόμενος ασθενής να είναι η Ιταλία. «Δεν γνωρίζουμε εάν η Ιταλία είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δικά της χρέη. Η διαδικασία εξομοίωσης χωρών με διαφορετικές δυνατότητες, διαφορετική ιστορία και κουλτούρα δεν αποδίδει».

Υπό αυτό το πρίσμα ο Μόντι εκτιμά ότι προς το συμφέρον όλων θα ήταν τελικά η Γερμανία να επιστρέψει στο δικό της εθνικό νόμισμα, το γερμανικό μάρκο, και όχι η Ελλάδα. «Η Γερμανία θα είχε τις μικρότερες απώλειες αν έβγαινε από το ευρώ». 

«Μία μερική αναδιοργάνωση της νομισματικής ένωσης είναι σχεδόν αναπόφευκτη μέσα στα επόμενα 25 με 30 χρόνια» ανέφερε o Mόντι σε συνέντευξή του προς την DW σημειώνοντας ότι «παραμένει ανοιχτό πώς αυτή θα επιτευχθεί με τον ευκολότερο και λιγότερο αποδιοργανωτικό τρόπο».

Η ιδέα ενός «Gerxit» πάντως δεν είναι νέα. Κυκλοφορεί σε κύκλους οικονομολόγων ήδη από το 2012. Τότε και ο Τζορτζ Σόρος είχε υποστηρίξει αυτή την άποψη, σημειώνοντας ότι μια τέτοια επιλογή θα συνέφερε τόσο την πλούσια Γερμανία όσο και τις φτωχότερες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.