Bloomberg: Οι Έλληνες ψήφισαν, τώρα πετάχτε τους έξω

Η Ελλάδα ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία κατά ενός συμβιβασμού που θα επέτρεπε στην Ευρώπη να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της. Τώρα πρέπει να αναγκαστεί να βγει από τη ζώνη του ευρώ και ίσως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση - αλλιώς όλοι θα απαιτήσουν τις ίδιες ευκαιρίες χωρίς υποχρεώσεις και οι υποψήφιοι από την Ανατολική Ευρώπη θα θελήσουν να ενταχθούν στο μπλοκ για όλους τους λάθος λόγους. Έτσι ξεκινά σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να οδηγήσουν την Ελλάδα σε έξοδο από το κοινό νόμισμα για παραδειγματισμό των υπολοίπων. 

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να “τσιμπήσει” το δόλωμα της παραίτησης του Βαρουφάκη και της θέλησης για διαπραγμάτεση που λέει ότι έχει η ελληνική πλευρά – ακόμα και αν επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί των άλλων κρατών-μελών. 

“Εάν οι ηγέτες της ΕΕ υποκύψουν στις ελληνικές απαιτήσεις, τότε τα διπλά στάνταρ που θα φανεί ότι υπάρχουν – παρά τους κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης – θα δώσουν λάθος εντύπωση στα υποψήφια προς ένταξη μέλη της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία και στην Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να διεξάγει έναν πόλεμο για χάρη μιας αόριστη προοπτική ένταξης στην ΕΕ” γράφει το δημοσίευμα.

 “Αν ο Τσίπρας καταφέρει τώρα να πάρει περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη θα δείξει σε αυτές τις χώρες  ότι οι αποφάσεις των μελών της ΕΕ είναι πολιτικές και όχι με βάση τους κανόνες” συνεχίζει ο αρθρογράφος Leonid Bershidsky, ο οποίος συμπληρώνει ότι “αυτή η σαφής περίπτωση του ηθικού κινδύνου είναι επίσης επικίνδυνη και για άλλες ευάλωτες οικονομικά χώρες, όπως η Ισπανία και για παρόμοιες λαϊκιστικές δυνάμεις και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης”.

"Μπορείτε να ψηφίσετε όχι στα χρέη σας αλλά δεν μπορείτε να ψηφίσετε το να πληρώσουν άλλοι για εσάς και να σας πληρώσουν περισσότερα. Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από το δημοψήφισμα της Κυριακής στη Ελλάδα, θα είναι ένα παράλογο μάθημα για την υπόλοιπη Ευρώπη , τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ", καταλήγει το άρθρο.