Σαπέν: Για το ελληνικό χρέος θα μπορούσαμε… να κάνουμε πολλά

Με τρεις φράσεις ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν περιέγραψε το πώς έχει η κατάσταση μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών αυτή τη στιγμή: "Το νήμα του διάλογου κρατείται γερά", "ο διάλογος είναι ήδη ανοικτός", "η συζήτηση για το χρέος δεν είναι ταμπού".

Όπως είπε ο κ. Σαπέν στο ραδιόφωνο Europe1, ήδη στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για διάλογο.

"Το βάρος του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια θα είναι υπερβολικά υψηλό για την Ελλάδα για να μπορέσει να ανακάμψει" δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: "υπάρχουν διάφορες εκφράσεις, (...) θα μπορούσαμε να το αναδιαρθρώσουμε, να το ελαφρύνουμε, να το επιμηκύνουμε χρονικά και αυτή είναι η πρόταση που η Γαλλία έχει βάλει επάνω στο τραπέζι και επ' αυτού θα μπορέσουμε να συζητήσουμε".

Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου, γύρω από το ότι η σημασία του ΟΧΙ θα μπορούσε να σημάνει έξοδο από το ευρώ ο Μισέλ Σαπέν υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει αυτόματη σχέση".

"Προηγουμένως είχα πει ότι το ΟΧΙ κυοφορούσε κινδύνους" εξήγησε. "Δεν υπάρχει όμως καμία αυτόματη σχέση, ούτε και για το ότι αυτομάτως η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Το να δούμε εάν παραμένει ή εάν βγαίνει εξαρτάται από την ποιότητα των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν. 'Αλλωστε ο διάλογος έχει ήδη ανοίξει. Είναι θέμα σεβασμού που οφείλουμε στην ψήφο των Ελλήνων. Ανήκει τώρα στον πρωθυπουργό να κάνει προτάσεις" είπε ο Μισέλ Σαπέν. Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε: "Δουλέψαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ολάντ, εγώ ο ίδιος με τον πρόεδρο Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του Eurogroup, με την ΕΚΤ, με τους Έλληνες, σε πρόταση που ήταν και πρόταση της Γαλλίας. Αυτή η πρόταση δεν έχει απορριφθεί. Απορρίφθηκε η προηγούμενη. Υπάρχει ήδη στο τραπέζι η βάση για ένα διάλογο, ανήκει όμως στην Ελλάδα να μας αποδείξει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά αυτόν το διάλογο και ότι ξέρει, ότι μπορεί να παραμείνει στο ευρώ (...) Εάν η Ελλάδα υποβάλει σταθερές και σοβαρές προτάσεις και εάν από τη μεριά μας, όπως η Γαλλία έχει προτείνει, λάβουμε υπόψη το βάρος του χρέους και ενεργήσουμε ώστε τα πρώτα χρόνια ελαφρυνθεί επιτρέποντας στην Ελλάδα να ανακάμψει, τότε θα έχουμε μια στέρεη βάση.

"Το νήμα του διαλόγου κρατείται γερά και κρατείται από τη Γαλλία από τη μια πλευρά" δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν.

Σε ερώτημα για το εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίζει αυξάνοντας μάλιστα την τροφοδοσία σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ο Μισέλ Σαπέν απάντησε: " Η ΕΚΤ θα κάνει αυτό που χρειάζεται, με πλήρη ανεξαρτησία. Έχουμε σήμερα ένα επίπεδο ρευστότητας που δεν μπορεί να μειωθεί".

Για το εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ξανανοίξουν σύντομα, ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι "αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι οι άλλες χώρες που επέβαλαν στην Ελλάδα να κλείσει τις τράπεζές της, είναι η Ελλάδα που το αποφάσισε, με διάταγμα υπογεγραμμένο από τον πρωθυπουργό, σε αυτόν επομένως ανήκει η απόφαση, όμως οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες".