“Τα ερωτήματα στο δημοψήφισμα της Κυριακής είναι… ληγμένα”

Δεν είναι "νομικά σωστή" η βάση στην οποία τίθεται το δημοψήφισμα της Κυριακής, λέει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το δημοψήφισμα θέτει ερώτημα για τις προτάσεις ενός προγράμματος που έχει λήξει.

"Η ερώτηση του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά σωστή και δεν βασίζεται σε σωστά στοιχεία. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που τίθενται στο δημοψήφισμα αφορούν ένα πρόγραμμα το οποίο στο μεταξύ έχει λήξει. Το Eurogroup δεν τις έχει ούτε υιοθετήσει ούτε απορρίψει. Όταν ο (Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος βρισκόμασταν ακόμη στη μέση των διαπραγματεύσεων", εξήγησε ο Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα την Κυριακή θα στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη, όμως επεσήμανε ότι το ερώτημά του βασίζεται σε μια παλιά πρόταση. "Ένα ΝΑΙ θα σημαίνει ότι (οι Έλληνες) επιθυμούν να εργαστούν στενά με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωζώνης για να βρεθεί μια λύση. Ένα ΟΧΙ θα καθιστούσε ακόμη μεγαλύτερες τις διαφορές και θα περιέπλεκε την εξεύρεση λύσης", σημείωσε.

Παρόλα αυτά ο Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι "η απόφαση εναπόκειται στον ελληνικό λαό".

Πάντως ξεκαθάρισε ότι η επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. "Το αντίθετο. Μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας κατέστη πιο περίπλοκη και ακριβή. Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικά χειρότερη θέση σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν", είπε ο Ντομπρόβσκις.