8 δισ. ευρώ βάζει στο “πακέτο Γιούνκερ” η Πολωνία

Η Πολωνία θα συμβάλει στο σχέδιο επενδύσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με 8 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως και η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμβάλει με 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, το οποίο αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδίου επενδύσεων για την Ευρώπη ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η καταβολή θα γίνει μέσω της πολωνικής Εθνικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Η Πολωνία είναι το έκτο κράτος μέλος της ΕΕ που συμβάλλει στο πρόγραμμα, μετά τη Γερμανία, την Ισπανία (1,5 δισεκατομμύριο), τη Γαλλία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο (80 εκατομμύρια).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε παρουσιάσει στα τέλη του 2014 το σχέδιό του, το οποίο έχει στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση στην Ευρώπη.

Το ταμείο αυτό αναμένεται να κινητοποιήσει 315 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια, υπολογίζοντας σε ένα αποτέλεσμα μόχλευσης. Σε αυτό το στάδιο χρηματοδοτείται μόνον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κράτη δεν έχουν συμβάλει σε αυτό το ταμείο απευθείας και προτιμούν να επιδίδονται σε μια συγχρηματοδότηση εθνικών σχεδίων.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη, πάνω στο ιδρυτικό κείμενο του ταμείου αυτού αναμένεται να αρχίσουν επισήμως αύριο, με στόχο την οριστική ψήφισή του τον Ιούνιο προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα πρώτα σχέδια ήδη από αυτό το καλοκαίρι.