Süddeutsche Zeitung: Η απόφαση για Grexit έχει ήδη ληφθεί

"Η απόφαση έχει λίγο πολύ ληφθεί. Από ό,τι φαίνεται η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη" γράφει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα, σε άρθρο της με τίτλο "Χαμένες ψευδαισθήσεις" σχολιάζει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν "φλυαρεί" και "για το λόγο αυτό οι αγορές έλαβαν υπόψη τους όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην Νέα Υόρκη: "Δεν θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα λύση στο ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα. Όμως ακριβώς αυτό απαιτείται για να αποφύγει η Ελλάδα την πτώχευση. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει ότι: Η απόφαση έχει λίγο πολύ ληφθεί...".

Τα σενάρια για χρεοκοπία της χώρας μας και εξόδου της από την Ευρωζώνη κυριαρχούν και πάλι στον γερμανικό Τύπο.

Σε άλλο άρθρο, η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο "Ad calendas Graecas (Στις ελληνικές καλένδες) – η κρίση θα διαρκέσει" αναφέρεται στα διάφορα σενάρια γύρω από τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση χρέους. "Πτώχευση; Grexit ή μήπως άμεσα νέες πιστώσεις; Είναι πιθανό η διένεξη με τους ευρωπαίους εταίρους να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο και ενδεχομένως να καταλήξει σε εκλογές". "Ακόμα κι αν υπάρχει λύση για τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η δημόσια συζήτηση για το μέλλον της χώρας εκκρεμεί" προσθέτει η εφημερίδα.

Από την πλευρά της, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει πως "η κυβέρνηση θα πρέπει να ευχαριστήσει όχι μόνο τη γερμανική οικονομία, αλλά και τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον Μάριο Ντράγκι. Για τις χαμηλές τιμές ενέργειας φροντίζουν οι σεΐχηδες, τους οποίους πιέζουν οι αμερικανοί με τη μέθοδο φράκινγκ. Παράλληλα ο όχι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία Μάριο Ντράγκι κάνει δώρα δισεκατομμυρίων στο Βερολίνο. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που στοχεύει στην στήριξη του νότου, ωφελεί περισσότερο από όλους την Γερμανία".