Ποια ελληνικά προϊόντα γλυτώνουν το ρωσικό εμπάργκο

Στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης Ελλάδας και Ρωσίας, ορισμένα ελληνικά προϊόντα είναι πιθανό να ξαναμπούν στη ρωσική αγορά, βγάζοντας έτσι και πολλούς παραγωγούς από το τέλμα των αδιάθετων προϊόντων. Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης είχε συνάντηση με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, τον Αλέξιε Αλεξένκο (Alexie Alekseenko). Εκεί συζητήθηκε το ενδεχόμενο τα ελληνικά ροδάκινα, οι φράουλες και τα πορτοκάλια να τεθούν εκτός του ρωσικού εμπάργκο που είχε τεθεί στα ελληνικά προϊόντα ως αντίμετρο για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία.

Έπειτα από αίτημα του Έλληνα υπουργού, ο κ.Αλεξένκο δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό, που η Ρωσία επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ, σχετικά με το πότε αναμένεται να αρθεί το εμπάργκο στα κοινοτικά προϊόντα, ο κ.Αλεξένκο, που είναι ο επικεφαλής της ισχυρής Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας (ROSSELKHOZNADZOR), είπε χαρακτηριστικά: "Κάποια στιγμή [...], ενδεχομένως σύντομα, θα αρθεί αλλά είναι πολύ δύσκολο να πούμε πότε", υπογραμμίζοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από πλευράς της ΕΕ.

Ο κ. Σγουρίδης από την πλευρά του, δήλωσε αισιόδοξος ότι το αίτημα για την εξαίρεση των συγκεκριμένων προϊόντων θα γίνει δεκτό.