Κι αν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ;

Ως τη μεγαλύτερη οικονομική αβεβαιότητα που υπάρχει για την τράπεζα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της HSBC, Ντάγκλας Φλιντ, την πιθανότητα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Μεγάλη Βρετανία.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της HSBC, σύμφωνα με το CNN, ο Φλιντ υποστηρίζει ότι οι συνέπειες μίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να είναι οδυνηρές. “Το να εργαστούμε για την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς στις υπηρεσίες και τον μετασχηματισμό της ΕΕ για να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική είναι πολύ λιγότερο ριψοκίνδυνο από το να απομονωθούμε, δεδομένης της σημασίας των ευρωπαϊκών αγορών για το βρετανικό εμπόριο”, σημειώνει ο Φλιντ.

Και δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί για της συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης. Ο Μάικλ Σέργουντ της Goldman Sachs υποστηρίζει πως αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, πολύ σύντομα θα αποχωρήσουν με τη σειρά τους πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες από το Λονδίνο, ενώ ακόμα και στη Νορβηγία, η οποία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά συμμετέχει στην ενιαία αγορά, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας κάλεσε τη Βρετανία να μην κάνει κάτι τέτοιο, καθώς θα έχανε σημαντικό μέρος της επιρροής της στον κόσμο.

Μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα Observer, παραδέχθηκε πως κάποιες φορές είναι ενοχλητικό το ότι η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, καθώς δεν έχει δικαίωμα ψήφου για θέματα που την αφορούν.

Το θέμα της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ συζητείται περισσότερο από ποτέ το τελευταίο διάστημα στη χώρα, καθώς θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής περιόδου, εν όψει των εκλογών του Μαΐου, με τους ευρωσκεπτικιστές του Νάιτζελ Φάρατζ να κερδίζουν έδαφος, την ώρα που όλο και περισσότεροι Βρετανοί εμφανίζονται σε δημοσκοπήσεις να προτιμούν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.