Σε junk υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Ρωσίας ο Standard & Poor’s

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε σήμερα κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας, που πλέον βρίσκεται στην κατηγορία ΒΒ+, κάτω δηλαδή από το επίπεδο της επένδυσης (junk).

Δικαιολογώντας την απόφασή του να ρίξει τη Μόσχα στα "σκουπίδια" και χωρίς να αποκλείει την περαιτέρω υποβάθμιση του ρωσικού αξιόχρεου, ο S&P έκανε λόγο για επιδείνωση της νομισματικής ευελιξίας της χώρας, καθώς και κατάρρευση των προοπτικών ανάπτυξής της.

Ο S&P είχε προειδοποιήσει τη χώρα από τον Δεκέμβριο, μετά την ιστορική πτώση του ρουβλίου που βύθισε τη χώρα στη χειρότερη νομισματική κρίση των τελευταίων 15 ετών.

Η ένταξη της Ρωσίας στην κατηγορία των "κερδοσκοπικών" τοποθετήσεων μπορεί να σβήσει αυτομάτως το ρωσικό χρέος από το χαρτοφυλάκιο ορισμένων επενδυτών και ταυτόχρονα να επιταχύνει τη φυγή κεφαλαίων, αφορμή της οποίας στάθηκε η ουκρανική κρίση.

Στις αρχές Ιανουαρίου είχε υποβαθμίσει τη Ρωσία και ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, διατηρώντας την ωστόσο πάνω από την κατηγορία των "σκουπιδιών".