Αρνείται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου στην αγορά, ακόμη κι αν τα μη μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών κάνουν κάτι τέτοιο, υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Άλι αλ-Ναΐμι.

“Αν θέλουν να περικόψουν την παραγωγή είναι ευπρόσδεκτοι. εμείς δεν θα περικόψουμε, οπωσδήποτε η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να περικόψει”, τόνισε ο αλ-Ναΐμι, που δήλωσε “100% μη ικανοποιημένος” με τις τιμές.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες που το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα μεταβάλει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου, προτιμώντας να επιτρέψει στην αγορά να σταθεροποιηθεί από μόνη της.

Εξάλλου, ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχάιλ Μπιν Μοχάμεντ αλ-Μαζρούι, κάλεσε όλους τους παραγωγούς στον κόσμο να μην αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τους τον επόμενο χρόνο, εκτιμώντας πως αυτό σύντομα θα σταθεροποιήσει τις τιμές.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Αλί αλ-Ομάιρ, δήλωσε πως ο ΟΠΕΚ δε χρειάζεται να μειώσει την παραγωγή του και δεν θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση πριν από την επόμενη προγραμματισμένη σύνοδό του τον Ιούνιο.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αμπντάλα αλ-Μπάντρι, ανέφερε σήμερα στο πρακτορείο Reuters πως ελπίζει ότι θα υπάρξει μία ανάκαμψη στην τιμή του πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2015. “Ελπίζουμε πως η τιμή θα ανακάμψει μέχρι το τέλος του δευτέρου εξαμήνου του 2015”, είπε. “Δεν μπορούμε να δούμε τώρα την αγορά, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα τέλη του δευτέρου εξαμήνου του 2015 για να δούμε πώς η αγορά θα αντιδράσει σε αυτές τις χαμηλές τιμές”, πρόσθεσε.