Λαγκάρντ: Η ανεργία στην Ιταλία θα έκοβε το χαμόγελο της Τζοκόντα

Tο ποσοστό της ανεργίας των νέων στην Ιταλία, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών, θα μπορούσε να κάνει την Τζοκόντα, από τον διάσημο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, να... χάσει το χαμόγελό της, δήλωσε από το Μιλάνο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Η αγορά εργασίας της Ιταλίας πλήττεται από μια “δυαδικότητα”: Είναι, δηλαδή, βαθιά διχασμένη μεταξύ εκείνων που επωφελούνται από ένα προστατευμένο καθεστώς και των άλλων που βιώνουν ένα επισφαλές εργασιακό καθεστώς, και είναι συχνά οι νέοι που το αντιμετωπίζουν αυτό, σημείωσε η Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ χαιρέτισε την μεταρρύθμιση που αφορά στις εργασιακές σχέσεις και προώθησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, στην προσπάθειά του να αμβλύνει το φαινόμενο, παρά τις σφοδρές κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και αναποτελεσματική, υποστήριξε η Λαγκάρντ. “Οι επιχειρήσεις έχουν ελάχιστα κίνητρα να επενδύουν στους νέους. Γι' αυτό ακριβώς, το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και η σημασία που δίνει στη δημιουργία μιας νέας σύμβασης εργασίας, προσφέροντας προστασία που αυξάνεται σταδιακά, είναι επίσης σημαντικά για την καταπολέμηση αυτής της ισχυρής αντίθεσης με στόχο να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις”.

Η Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε ακόμα να προχωρήσει η Ιταλία στη μεταρρύθμιση του δικαστικού της συστήματος, το οποίο λόγω της υπερβολικά μεγάλης βραδύτητάς του είναι επιζήμιο για την οικονομία, όπως και το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να στηρίξει καλύτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μικρομεσαίες βιομηχανίες.

“Σήμερα το οικονομικό σύστημα της Ιταλίας επιβαρύνεται από το βάρος των επισφαλών χορηγήσεών της και την περιορισμένη ικανότητά της να παρέχει πιστώσεις. Τα stress tests της ΕΚΤ συνιστούν ένα σημαντικό βήμα που υπογραμμίζει το εύρος των προβλημάτων και των ενδεχόμενων λύσεών τους”, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.