Σβήνουν χρέη φτωχών πολιτών προς τράπεζες και τηλεπικοινωνίες

Την πιθανότητα διαγραφής των χρεών για περίπου 60.000 πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, και των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν "παγώσει" για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και τράπεζες, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας, Μπόρις Λάλοβατς.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Κροατίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο HINA, ο Λάλοβατς υπογράμμισε ότι η συμφωνία για το θέμα έχει ήδη επιτευχθεί και απομένει η σχετική απόφαση από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα δε και με δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας Jutamji List, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες συναίνεσαν στη διαγραφή των χρεών πολιτών για λόγους κοινωνικής πρόνοιας, ενώ για άλλες κατηγορίες πολιτών με τηλεφωνικούς λογαριασμούς που κατατάσσονται στην κατηγορία των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να δοθεί ένα μορατόριουμ διάρκειας τριών ετών για να αποπληρωθούν τα χρέη.

Το ανώτατο όριο των χρεών που υπόκεινται σε διαγραφή διαμορφώνεται σε 25.000 κούνα (190.000 ευρώ) και οι οφειλέτες, άτομα που εντάσσονται στην κατηγορία της κοινωνικής πρόνοιας ή όσοι είναι άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους ή συνταξιούχοι με σύνταξη μικρότερη των 2.500 κούνα, θα καλυφθούν από το "σχήμα", υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αποταμιεύσεις ή επιπλέον περιουσία, μόνο το ακίνητο στο οποίο διαμένουν.

Τα χρέη που θα διαγράψουν οι τράπεζες υπό αυτό το καθεστώς θα αντιμετωπίζονται ως φορολογικές ελαφρύνσεις. Προς το παρόν, 320.000 Κροάτες έχουν "παγωμένους" τραπεζικούς λογαριασμούς, με τα 2/3 αυτών να είναι "παγωμένοι" για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, περίπου 60.000 πολίτες που περικλείει αυτή η κατηγορία έχουν χρέη μικρότερα των 25.000 κούνα.