“Προειδοποιητικές βολές” του Standard & Poor’s στη Βρετανία

Ο αυξημένος κίνδυνος εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των εντεινόμενων ευρωσκεπτικιστικών τάσεων στο εσωτερικό της χώρας, ενδέχεται να αναγκάσει τον οίκο Standard & Poor's να επανεξετάσει την αξιολόγηση της χώρας με “ΑΑΑ”, όπως άφησε να εννοηθεί ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του Standard & Poor's, Μόριτς Κρέμερ, μιλώντας στο Reuters.

Ο Κρέμερ χαρακτηρίζει οποιοδήποτε σχετικό δημοψήφισμα “αρκετά σημαντικό” βήμα που θα έθετε σε κίνδυνο το στάτους της Βρετανίας ως ενός από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις.

“Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή στην ΕΕ είναι πολύ θετική για το Ηνωμένο Βασίλειο, και η αποχώρησή του θα μπορούσε να εγείρει πολλά ερωτήματα για την οικονομική τροχιά του”, σημείωσε ο Κρέμερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Standard & Poor's είναι πλέον ο μόνος από τους “μεγάλους” οίκους αξιολόγησης που τοποθετεί τη Βρετανία στην ανώτατη βαθμίδα, όμως τον Ιούνιο υποβάθμισε το outlook σε αρνητικό, από σταθερό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στο επόμενο διάστημα.