Γιούνκερ: Αν θέλετε να φύγω, πείτε το και θα φύγω

“Αν θέλετε να φύγω, πείτε το και θα φύγω”, ήταν το μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί εναντίον του από ευρωσκεπτικιστές και μη εγγεγραμμένους ευρωβουλευτές της Μαρίν Λεπέν, μετά τις αποκαλύψεις για μυστικές συμφωνίες φοροαποφυγής πολυεθνικών επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο.

Ο Γιούνκερ, απευθυνόμενος στους ευρωσκεπτικιστές και ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς που υπέγραψαν την σχετική πρόταση, δήλωσε ότι, αν το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει ότι πρέπει να φύγει από την προεδρία της Κομισιόν, πράγματι θα αποχωρήσει. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι προθέσεις αυτών που υπέγραψαν την πρόταση μομφής είναι διαφορετικές από αυτές που υποστηρίζουν στο ψήφισμα, καθόσον, συμπλήρωσε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι “εγώ δεν είμαι υπέρμαχος του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρώπη”.

Το πρόβλημα της φοροαποφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, δεν είναι μόνον του Λουξεμβούργου διότι, όπως συμπλήρωσε, οι αποφάσεις για φοροαποφυγή μεγάλων επιχειρήσεων αφορούν σε 18 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Γιούνκερ υπενθύμισε ότι έχει δηλώσει πως είναι υπέρ της επιβολής ενιαίου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην ΕΕ και της υιοθέτησης μιας ενιαίας φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ακόμη πως, όταν το Λουξεμβούργο είχε την προεδρία της ΕΕ το 2005, είχε προτείνει την δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αρχής εποπτείας των φορολογικών συστημάτων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσαν ότι, την ερχόμενη Πέμπτη, θα καταψηφίσουν την πρόταση μομφής σε βάρος του Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εκπρόσωπος της Ομάδας των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χαρμς, κράτησε επιφυλακτική στάση και υπεραμύνθηκε της δημιουργίας μιας εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, προκειμένου, όπως είπε, να διαλευκανθούν πλήρως οι κατηγορίες για το καθεστώς φοροαποφυγής μεγάλων επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο.

Η πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκαμπριέλ Τσίμερ, παραδέχθηκε ότι δε συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές για την κατάθεση πρόταση μομφής διότι –διευκρίνισε– δεν ήταν επιθυμητή η συγκέντρωση υπογραφών από ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς, και τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής.