Ξεκίνησε και επίσημα τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων η ΕΚΤ

Τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων (Asset-Backed Securities, ABSs) ξεκίνησε και επίσημα σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια κίνηση που έχει στόχο να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να δανείζουν περισσότερο, ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

“Μετά τη δημοσίευση της νομικής πράξης για την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ABS, το Ευρωσύστημα άρχισε τις αγορές την 21η Νοεμβρίου 2014”, ανέφερε η ΕΚΤ μέσω Twitter.

Το πρόγραμμα είναι ο ένας πυλώνας της στρατηγικής που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ευελπιστεί ότι θα αυξήσει το μέγεθος του ισολογισμού του ιδρύματος σε έως και 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Ήδη, η Τράπεζα αγοράζει καλυμμένους τίτλους, μια θεωρούμενη ασφαλή μορφή χρέους, που συχνά βασίζεται σε υποθηκευμένα ακίνητα.

Τα προγράμματα αυτά θα διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η ΕΚΤ θα ανακοινώνει σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία για τις αγορές στις οποίες προβαίνει στον ιστότοπό της περί τις 16:30 τις Δευτέρες.

Εάν δεν επιτευχθεί το ορόσημο του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ και αποτύχει να ενισχύσει σημαντικά την οικονομία, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, τότε οι πιέσεις προς την ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει κρατικά ομόλογα (η λεγόμενη “ποσοτική χαλάρωση”) θα κορυφωθούν.

Πάντως, οι προσδοκίες των παραγόντων των αγορών όσον αφορά στο πρόγραμμα αυτό της ΕΚΤ είναι μάλλον περιορισμένες. Εξάλλου, για να περιορίσει τον κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει μόνο τα θεωρούμενα ως πιο ασφαλή τέτοια τιτλοποιημένα δάνεια, με την ελπίδα πως άλλοι επενδυτές θα αγοράσουν τους τίτλους που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο.