Περισσότερες μεταρρυθμίσεις ζητά η Άνγκελα Μέρκελ

Να θέσουν σε εφαρμογή περισσότερες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη, ζήτησε από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια μιας τελετής για τη βράβευση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε από ένα γερμανικό ίδρυμα.

Η Μέρκελ επανέλαβε πως η κρίση στην Ευρωζώνη έχει αποκλιμακωθεί, αλλά δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Πρόσθεσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του επόμενου μήνα θα επικεντρωθεί στο να καταστεί η Ευρωζώνη ελκυστικότερη και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

“Δεν είναι η στιγμή να χαλαρώσουμε”, τόνισε από την πλευρά του ο Ρούτε, ο οποίος υπογράμμισε πως οι δεσμεύσεις περί ανάταξης των δημοσιονομικών πρέπει να τηρηθούν και ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τις σώσει.

Ο Ρούτε αναφερόταν στις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει το προσεχές διάστημα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις των οποίων τους τίτλους θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης.