Σόιμπλε: Δε θα πληρώσουμε κανένα τίμημα για να μείνει η Βρετανία

Για γεωπολιτικούς κινδύνους που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη, και άρα και την ανάπτυξη, σε όλη την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας παράλληλα τους φόβους για αποδυνάμωση της γερμανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, οι πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε μηνιαία βάση εδώ και πάνω από επτά χρόνια τον Σεπτέμβριο, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως μια ένδειξη πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν μπορεί να βασιστεί στην κατανάλωση για να τονωθεί η ανάπτυξή της.

“Μπορώ να σας πω ότι η καταναλωτική ζήτηση είναι υψηλή, η αγορά εργασίας μας είναι σε εξαίρετη κατάσταση. Υπάρχει όμως μια εντεινόμενη ανησυχία στην Ευρώπη για τους γεωπολιτικούς κινδύνους, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή... συνολικά υπάρχει μια επιδείνωση της εμπιστοσύνης”, ανέφερε ο Σόιμπλε μιλώντας σε μια εκδήλωση στο Δουβλίνο.

“Για την οικονομική ανάπτυξη, το σημαντικότερο πράγμα είναι η εμπιστοσύνη”, πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εξάλλου και στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και τις έντονες αντιδράσεις του Ντέιβιντ Κάμερον για την αυξημένη συνεισφορά της χώρας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί.

"Πιστεύω ότι στο τέλος οι Άγγλοι είναι λογικοί άνθρωποι. Θα ήταν καταστροφή για το Ηνωμένο Βασίλειο και καταστροφή για την υπόλοιπη Ευρώπη... οπότε πρέπει να το αποφύγουμε", τόνισε ο Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο εμφατικά πως "αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα".