Μέρκελ: Ο Ντράγκι κρατά τον καθρέφτη για τους Ευρωπαίους ηγέτες

Με θετικά λόγια μίλησε για τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, κόντρα στις φήμες που θέλουν τη γερμανική κυβέρνηση να “βράζει” κατά του Ντράγκι για την επιμονή του σε πολιτικές ενίσχυσης της οικονομίας της Ευρωζώνης με τις οποίες η Γερμανία διαχρονικά διαφωνεί.

Ο Ντράγκι, απευθυνόμενος σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ζήτησε να γίνουν προσπάθειες που θα συνδυάζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ενίσχυση της ζήτησης, προκειμένου να αποφευχθεί μια επιστροφή στην ύφεση.

“Το 2011-12 αποφύγαμε την κατάρρευση του ευρώ καταβάλλοντας κοινή προσπάθεια. Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε και πάλι στις κοινές δράσεις ώστε να αποφύγουμε την επιστροφή στην ύφεση”, υπογράμμισε ο Ντράγκι, και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να παρουσιάσουν ένα εθνικό χρονοδιάγραμμα για διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως την επόμενη σύνοδο της ΕΕ, στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Τα σχόλια αυτά υποδέχθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια η Άνγκελα Μέρκελ.

“Ευχαριστώ πολύ τον Μάριο Ντράγκι που για μία ακόμα φορά κρατά τον καθρέφτη για μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας πάντως πως η νομισματική πολιτική μπορεί να πετύχει ορισμένα πράγματα, όμως αν δεν αντιδράσει ταυτόχρονα και η δημοσιονομική πολιτική, αν δε βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και το επενδυτικό κλίμα, “τότε δε θα βγούμε από αυτήν την διόλου ικανοποιητική κατάσταση”, όπως σημείωσε.

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για τις σχέσεις της γερμανικής κυβέρνησης με τον Μάριο Ντράγκι, απάντησε: “Η ΕΚΤ λειτουργεί ανεξάρτητα και για μας στη Γερμανία αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά θέλω να πω ξεκάθαρα ότι πραγματικά εκτιμώ τον τρόπο με τον οποίο ο Μάριο Ντράγκι συμμετέχει στις συζητήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωζώνης και το ότι είπε σήμερα πως είναι προετοιμασμένος να συνεργαστεί σε έναν πιο στενό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής”.