Κύπρος: Τα σενάρια και οι προσδοκίες για τα stress tests

Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των stress tests των κυπριακών τραπεζών, μετά και τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εκτιμήσεων που έλαβαν χθες οι κυπριακές τράπεζες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων αναφέρουν ότι Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα θα βρίσκονται οριακά πάνω από τον κεφαλαιακό πήχη που έθεσε η ΕΚΤ για το ακραίο σενάριο σύμφωνα με το stockwatch.

Οι 130 ευρωπαϊκές τράπεζες που θα εξετάσει η ΕΚΤ πριν την ανάληψη της εποπτείας τους, θα πρέπει να έχουν κεφάλαια για να απορροφήσουν ζημιές την περίοδο 2014 με 2016 σε ένα βασικό και σε ένα ακραίο σενάριο. Στο βασικό σενάριο πρέπει να διατηρήσουν κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 8% και στο ακραίο σενάριο πρέπει να έχουν κεφάλαια 5,5%.

Οι τράπεζες θα έχουν δύο βδομάδες για να απαντήσουν στην ΕΚΤ πως θα καλύψουν το κεφαλαιακό κενό που θα προκύψει στα tests. Άλλωστε θα τους δοθούν έξι μήνες για να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό στο βασικό σενάριο και εννιά μήνες για το κενό στο ακραίο σενάριο.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Κύπρου άντλησε κεφάλαια €1 δισ. το καλοκαίρι, ενώ οι τρεις κυπριακές τράπεζες (στην άσκηση συμμετέχει και η Russian Commercial Bank) αύξησαν σημαντικά τις προβλέψεις τους τον τελευταίο χρόνο.