Μέρκελ και Ολάντ θέλουν ανάπτυξη, αλλά… με διαφορετικά μέσα

Γερμανία και Γαλλία συμφωνούν στο να τεθεί στο επίκεντρο της δημοσιονομικής στρατηγικής της Ευρωζώνης η οικονομική ανάπτυξη, όμως φαίνεται πως έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε εναντίον της επιστροφής στην κατάσταση προ της κρίσης, οπότε γίνονταν προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας μέσω μεγάλων δημοσίων δαπανών, και σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα ελλείμματα δε βοηθούν την ανάπτυξη. “Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση”, είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

“Υπήρχαν περίοδοι στην Ευρώπη που είχαμε μεγάλα ελλείμματα, και παρόλα αυτά καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση”, πρόσθεσε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, υπογράμμισε ότι τίποτε δεν θα τον κάνει να αποκλίνει από τον στόχο του για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη. “Θα σεβαστούμε τους κανόνες με τη μέγιστη ευελιξία, και αυτό ισχύει επίσης για τον στόχο της ανάπτυξης, τον οποίο θα θέσουμε αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, σχολίασε ο Ολάντ, αναφερόμενος στις αυριανές εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Η Μέρκελ διευκρίνισε ότι υποστηρίζει το πρόγραμμα επένδυσης 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει προτείνει ο πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, όμως χαιρέτισε παράλληλα τη δέσμευσή του να μην αλλάξει τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν το πρόγραμμα αυτό, που αναμένεται να παρουσιαστεί πριν τα Χριστούγεννα, έναν τρόπο να διοχετευτούν δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά χωρίς να αυξηθούν τα ελλείμματα.
Ο Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα πριν τα Χριστούγεννα.