Ρέντσι: Έμφαση στην ανάπτυξη, όχι στη λιτότητα

Η Ευρωζώνη πρέπει να επικεντρωθεί στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και να εγκαταλείψει την προσέγγιση που βασίζεται μόνο στις πολιτικές λιτότητας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

“Νομίζω ότι δεν μπορούμε πλέον να αναβάλουμε μια συζήτηση για το πώς η Ευρώπη, και ειδικά η Ευρωζώνη, θα επιδιώξει να απαλλαγεί από τα στενά όρια των προσεγγίσεων που βασίζονται αποκλειστικά στη λιτότητα και να υιοθετήσει μια [αναπτυξιακή] επιτροπή, που σήμερα λάμπει δια της απουσίας της”, υποστήριξε ο Ρέντσι, μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας συμπεριλαμβάνει μειώσεις φόρων ύψους 18 δισ. ευρώ, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός εν μέρει χρηματοδοτείται με μια αύξηση του ελλείμματος, από 2,2% του ΑΕΠ στο 2,9%, λίγο κάτω δηλαδή από το όριο 3%. Επίσης προβλέπει τη μείωση του ιταλικού δομικού ελλείμματος κατά 0,1%, αντί του 0,7% που ζητούσαν οι Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο εβδομάδων για να ειδοποιήσει τις χώρες εκείνες που κρίνει ότι τελούν σε καθεστώς “σοβαρής παραβίασης” των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί εκ νέου, τροποποιημένο, το σχέδιο του προϋπολογισμού των κρατών που αθετούν τους κανόνες. Για την Ιταλία και τη Γαλλία, η προθεσμία εκπνέει την 29η Οκτωβρίου.