Οι Πολωνοί θέλουν να μείνουν μακριά από το ευρώ

Πάνω από 3 στους 4 Πολωνούς διαφωνούν με το ενδεχόμενο ένταξης της Πολωνίας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας GfK, το 38% των Πολωνών τάσσονται κατηγορηματικά κατά της υιοθέτησης του ευρώ, ενώ ένα επιπλέον 38% εμφανίζεται αρνητικό στο ενδεχόμενο αυτό, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό στο 76%. Αντίθετα, μόλις το 3% των ερωτηθέντων τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της ένταξης στην Ευρωζώνη, ενώ ένα 15% βλέπει θετικά την προοπτική αυτή.

“Στις περισσότερες ομάδες ηλικίας, εκπαίδευσης, απασχόλησης και πληθυσμού ανά πόλη, οι αντίπαλοι της υιοθέτησης του ευρώ κυριαρχούν και το ποσοστό τους ανέρχεται μεταξύ 70-80%”, αναφέρει η εταιρεία.

Βάσει των όρων με τους οποίους εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Πολωνία πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ αντί του ζλότι, αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πότε πρέπει να γίνει αυτό. Ωστόσο, για να μπει η Πολωνία στην Ευρωζώνη θα πρέπει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο ορίζει ότι το ζλότι είναι το εθνικό νόμισμα της Πολωνίας, και η κυβέρνηση της Έβα Κόπατς δε διαθέτει την αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής για να προχωρήσει σε μία τέτοια αλλαγή, μία αλλαγή που πάντως, κατά τα φαινόμενα, λίγοι επιθυμούν στη χώρα.